Ευγνωμοσύνη και βοήθεια στην Αϊτή

Πόσοι Έλληνες γνωρίζουμε την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε απέναντι στον αϊτινό λαό; Πόσοι έχουν διαβάσει στα ψιλά γράμματα των βιβλίων Ιστορίας πως η πρώτη επίσημη αναγνώριση του αγώνα της εθνεγερσίας του 1821 ήρθε από τον αρχηγό του κράτους αυτού;

Τον Ιανουάριο του 1822, όταν όλες οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών δεν τολμούσαν να στεναχωρήσουν το Σουλτάνο και τον Μέτερνιχ, ο Πρόεδρος της Αϊτής, Jean-Pierre Boyer, έστειλε βοήθεια στον Αγώνα, ηθική, υλική και στρατιωτική.

Να σημειώσουμε ότι η Αϊτή, μόλις είχε τελειώσει τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών, κατεστραμμένη οικονομικά, έστειλε στο Παρίσι στον Αδαμάντιο Κοραή, 25 τόνους καφέ να εκποιηθούν, προκειμένου να αγοραστούν όπλα για τον ελληνικό αγώνα. Επίσης, έστειλε 100 εθελοντές μαύρους στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων, τους οποίυς δεν άφησαν οι Γάλλοι να φθάσουν στην Ελλάδα.

Παραθέτω σε μετάφραση την θερμή επιστολή του φιλέλληνα ηγέτη Jean-Pierre Boyer προς τον Αδαμάντιο Κοραή και τα άλλα εξέχοντα μέλη της ελληνικής παροικίας στο Παρίσι, η οποία είχε και θα έχει ξεχωριστή ιστορική και ηθική αξία για εμάς τους Έλληνες:

«Ελευθερία – Ισότητα
Jean-Pierre Boyer
Πρόεδρος της Αϊτής

Προς τους πολίτες της Ελλάδος
Α. Κοραή, Κ. Πολυχρονιάδη, Α. Βογορίδη και Χ. Κλωνάρη
Παρίσι

Πριν λάβουμε την επιστολή σας από το Παρίσι με ημερομηνία 20 Αυγούστου, έφθασε η είδηση της επαναστάσεως των συμπολιτών σας κατά του δεσποτισμού, που είχε διάρκεια περίπου τρεις αιώνες. Μάθαμε με μεγάλο ενθουσιασμό ότι η Ελλάς, πήρε τα όπλα για να αποκτήσει την ελευθερία της και την θέση, την οποία κατείχε μεταξύ των εθνών του κόσμου.

Μία τόσο ωραία και τόσο νόμιμη υπόθεση και προ πάντων οι πρώτες επιτυχίες που τη συνοδεύουν, δεν είναι αδιάφορες για τους Αϊτινούς, οι οποίοι, όπως οι Έλληνες, για πολύν καιρό έκλιναν τον αυχένα κάτω από ξένο ζυγό επονείδιστο και με τις αλυσίδες τους συνέτριψαν την κεφαλή της τυραννίας.

Προσευχόμενοι στον ουρανό να υπερασπισθεί τους απογόνους του Λεωνίδα, σκεφτήκαμε να συντρέξουμε τις γενναίες δυνάμεις τους, αν όχι με στρατεύματα και πολεμοφόδια, τουλάχιστον με χρήματα, που θα χρησιμεύσουν για την προμήθεια όπλων που έχετε ανάγκην. Όμως, τα γεγονότα που επέβαλαν στην πατρίδα μας μεγάλη οικονομική ανάγκην, απορρόφησαν όλα μας τα χρήματα, εξ ου η διοίκηση δεν μπόρεσε να σας καταβάλει μέρος (των χρημάτων). Σήμερα ακόμη, η επανάσταση στο ανατολικό μέρος της νήσου, δημιουργεί νέο κώλυμα προς την εκτέλεση αυτού του σκοπού. Επειδή το μέρος, που ενώθηκε με τη Δημοκρατία όπου προεδρεύω βρίσκεται σε μέγιστη ένδεια, προκαλεί μεγάλη δαπάνη στο ταμείο μας. Εάν πάλι γίνουν κατάλληλες οι περιστάσεις, όπως επιθυμούμε, τότε θα βοηθήσουμε τα τέκνα της Ελλάδος όσο μπορούμε.

Πολίτες. Διερμηνεύσατε στους συμπατριώτες σας τις θερμές ευχές, τις οποίες ο λαός της Αϊτής σας στέλνει υπέρ της απελευθερώσεως τους. Οι μεταγενέστεροι Έλληνες ελπίζουν στην αναγεννώμενη ιστορία τους τρόπαια άξια της Σαλαμίνος. Είθε να αποδειχθούν παρόμοιοι με τους προγόνους τους και κατευθυνόμενοι από τις διαταγές του Μιλτιάδη, να κατορθώσουν στα πεδία του νέου Μαραθώνα τον θρίαμβο της ιεράς υποθέσεως που επεχείρησαν υπέρ των δικαιωμάτων τους, της θρησκείας και της πατρίδος. Είθε, τέλος, δια των φρονίμων διατάξεων αυτών να μνημονεύονται στη ιστορία οι κληρονόμοι της καρτερίας και των αρετών των προγόνων.

15 Ιανουαρίου 1822
19ο έτος της Ανεξαρτησίας
Jean-Pierre Boyer»

Συμπερασματικά, ο Jean-Pierre Boyer αναγνωρίζει τον Αγώνα του '21 ως Εθνικό υπέρ των δικαιωμάτων της ελευθερίας, της Πατρίδας και της Θρησκείας, ενώ χαρακτηρίζει την Οθωμανική κατοχή ως τυραννική, ξένη και παράνομη. Αναγνωρίζει ιστορική συνέχεια στο ελληνικό έθνος από την αρχαιότητα. Κυρίως, στήριξε εμπράκτως με αποστολή βοήθειας από το υστέρημα του φτωχού λαού του τον απελευθερωτικό μας Αγώνα.

Θα ήθελα να μάθω αν η ελληνική πολιτεία έχει τιμήσει την μνήμη του αληθινού αυτού φιλέλληνα. Υπάρχει κάποια οδός, κάποια πλατεία που να φέρει το όνομά του; Υπάρχει κάποιο άγαλμα του;

Κυρίως, όμως, οφείλουμε ως λαός με ιστορική μνήμη να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής. Τώρα που έχει την ανάγκη όσων ευεργέτησε…
Προξενείο Αϊτής: τηλ. 210 6123014

Δεν υπάρχουν σχόλια: