Εθνικά Δημοψηφίσματα… για μία συμμετοχική Δημοκρατία
Το εύλογο ερώτημα είναι ποια κόμματα, για πόσο χρόνο και κυρίως πώς θα συνεργαστούν; Πώς θα λάβουν αποφάσεις για μείζονα ζητήματα, όπου διαφωνούν ριζικά;
Μία διέξοδο θα μπορούσε να προσφέρει η υιοθέτηση του Ελβετικού μοντέλου. Στην Ελβετία, οι «κυβερνήσεις εθνικής ενότητας» -που προκύπτουν από ένα αναλογικότατο εκλογικό σύστημα- διενεργούν συχνότατα δημοψηφίσματα.
Στην Ελλάδα ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είναι το μόνο πολιτικό κόμμα το οποίο στηρίζει μία γνήσια, συμμετοχική και διευρυμένη Δημοκρατία. Θέτει ως πρωταρχικό αίτημα, εκτός από την απλή αναλογική, και την συνταγματική κατοχύρωση Εθνικών Δημοψηφισμάτων με τη συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών.
Τι σημαίνει αυτό; Σε κρίσιμα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη βάση. Περιορίζεται, έτσι, το φαινόμενο κατά το οποίο μία μειοψηφία, ηχηρή και οργανωμένη, δημιουργεί στα μέσα ενημέρωσης την ψευδαίσθηση της πλειοψηφίας και επιβάλλει την άποψή της.
Οι κυβερνώντες που δεσμεύονται από ένα αποτέλεσμα -λχ. 60%- σε κάποιο ζήτημα δεν υποκύπτουν σε πιέσεις που ασκούν παράγοντες από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, όσο ισχυρές και αν είναι. Τρανταχτό παράδειγμα το δημοψήφισμα στην Κύπρο για το σχέδιο Ανάν.
Ακόμη, κάθε πολίτης ή ομάδα πολιτών που διαφωνούν ή θίγονται από κάποιο κυβερνητικό μέτρο δεν χρειάζεται να καταφεύγουν σε ακραίους τρόπους συμπεριφοράς (κλείσιμο δρόμων, συγκρούσεις με την Αστυνομία κλπ.) που ταλαιπωρούν τους ίδιους και τους συμπολίτες τους, χωρίς βέβαια να γίνονται δεκτά τα αιτήματά τους.
Για παράδειγμα, στην Ελβετία, αρκεί η συλλογή 200.000 υπογραφών για τη διενέργεια ενός εθνικού δημοψηφίσματος. Σκεφθείτε λοιπόν. Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν ο ελληνικός λαός είχε κληθεί να αποφασίσει άμεσα:
-για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες
-για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
-για το Ευρωσύνταγμα
-αν το γειτονικό κράτος των Σκοπίων θα περιέχει στην ονομασία του τη λέξη Μακεδονία ή κάποιο από τα παράγωγά της
-για το άρθρο 16
-για το μεταναστευτικό
Συνειδητοποιήστε πως έτσι εφαρμόζεται άμεσα η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και είμαστε το μοναδικό πολιτικό κόμμα που το προτείνει. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτήν την διαπλεκόμενη, οικογενειοκρατική, ολιγαρχικού τύπου με δημοκρατικό μανδύα εκπροσώπηση που έχει ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή.
Στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό πιστεύουμε πως οι Έλληνες αξίζουν συμμετοχικό τρόπο διακυβέρνησης.
3 σχόλια:
Πολύ καλή ιδέα η απλή αναλογική. Επίσης η ιδέα για το δημοψήφισμα. Ουσιαστικά στην χώρα μας έχουμε παραχώρηση της λαϊκής εξουσίας κάθε 4 χρόνια. Ένα δημοψήφισμα το οποίο, μπορεί να τεθεί στον ελληνικό λαό όχι από την θέληση της κυβέρνησης αλλά από την ίδια τη βάση του, θα ανέτρεπε αυτό το σκηνικό, τουλάχιστον για τις ακραίες περιπτώσεις.
Αν και διαφωνώ στο θέμα με τις ταυτότητες, θεωρώ ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία, όταν ένα τόσο τεράστιο μέρος του πληθυσμού δεν απόδεχεται ένα νομοσχέδιο, για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να διενεργείται δημοψήφισμα ακόμα κι αν το έχει εγκρίνει (ή διατίθεται να το κάνει ) η ελληνική βουλή.
-------------
Πιστεύεις ότι πρέπει να υπάρχει κατώτατο όριο στην απλή αναλογική? Δηλαδή κάτι σαν το 3% που έχουμε τώρα ή όποιο κόμμα λαμβάνει το 1/300 των έγκυρων ψήφων πρέπει να μπαίνει στη βουλή?
Εγω πιστεύω κύριε Τσιλιμίγκρα ότι το θέμα των δημοψηφισμάτων είναι το θέμα των ερωτημάτων τους. Αν με βάλετε να ψηφίσω ανάμεσα στο μερική απασχόληση ή ανεργία, θα ψηφίσω το πρώτο.
Ποιος λοιπόν θα διαμορφώνει τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος; Πως εξασφαλιζόσαστε ότι το περιεχόμενο ενός δημοψηφίσματος θα εμπεριέχει το πλήθος εκείνο των περιπτώσεων έτσι ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό όλων των απόψεων της ελληνικής κοινωνίας. Ας δεχτούμε ότι το λαός είναι στην εξουσία και πραγματοποιεί δημοψήφισμα σχετικά με την πολιτική μετανάστευσης της χώρας. Απαντήστε μου (εφόσον το επιθυμείτε) ποιο θα ήταν το περιεχόμενο αυτού του δημοψηφίσματος. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, θα περιμένω την απάντησή σας.
προς mplamplampla:
Πρώτα-πρώτα, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και το χρόνο σας.
Συμφωνώ απολύτως πως είναι ουσιώδες και καίριο το ποιος θα διαμορφώνει τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος. Δεν θα πρέπει να είναιο απλουστευτικά (ναι - όχι).
Σε σύνθετα ζητήματα, θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα αρκετών επιλογών, τις οποίες θα πρότειναν τα κόμματα αλλά και οι επιτροπές πολιτών που συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών.
Στο μεταναστευτικό, υπάρχουν μέχρι στιγμής οι προτάσεις: α)του ΛΑ.Ο.Σ για όριο 3,5%, β)της αριστεράς για μετανάστευση χωρίς όριο. Αν κάποιο κοινοβουλευτικό κόμμα ή φορέας πολιτών -που συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές- προτείνουν κάποιο άλλο ποσοστό, θα πρέπει να τεθούν και αυτές ποι προτάσεις στο ψηφοδέλτιο.
Αν καμία πρόταση δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία του 50% + 1 ψήφο, τότε θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία ανάμεσα στις δύο πρώτες στην προτίμηση των πολιτών.
Το σημαντικότερο όλων είναι να διανεμηθεί σε όλους τους πολίτες ένα ενιαίο έντυπο, όπου υα αναπτύσσονται τα επιχειρήματα όλων των μερών σε ίσο χώρο και με ίσο τρόπο. Αυτό συμβαίνει στην Ελβετία και είναι αποδοτικό.
Ελπίζω να σας διαφώτισα.
Θα χαρώ πολύ να λάβω νέα σχόλια και ερωτήματα.
Γιάννης Τσιλιμίγκρας
Δημοσίευση σχολίου