Για τα πεντηκοστά γενέθλια της «Έρευνας»

Εφημερίδα “Έρευνα”
5 Μαρτίου 2009, σελ. 7


Η επέτειος μισού αιώνα ύπαρξης αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα σημαντικό ορόσημο. Την 1η Μαρτίου 1959, η «Έρευνα» εισήλθε δυναμικά στον αγώνα της ενημέρωσης και τηρεί ως σήμερα στο έπακρο τη δέσμευση για πλήρη και αντικειμενική πληροφόρηση.

Με δυσκολίες, αλλά και με διακρίσεις, με την αγάπη των αναγνωστών αλλά και με το μεράκι των ανθρώπων της, η «Έρευνα» στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, υπηρετεί τον τόπο μακριά από κομματικές και άλλους είδους σκοπιμότητες.

Σε εβδομαδιαία βάση φιλοξενεί μέσα από τις στήλες της άρθρα και χρονογραφήματα σημαντικών ανθρώπων, προωθεί την πολιτιστική κίνηση της πόλης μας, προβάλλει τη δημιουργικότητα, τις θετικές πρωτοβουλίες, την πορεία επιφανών συμπολιτών μας, καυτηριάζει τα κακώς κείμενα και προτείνει λύσεις στα προβλήματα του λαού της Καλλιθέας.

Λίγοι γνωρίζουν πως η «Έρευνα» εκτός του ότι είναι η παλαιότερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Καλλιθέας, καθιέρωσε πρώτη πανελλαδικά το σχήμα tabloid –το «μικρό» σχήμα που έχουν σήμερα οι περισσότερες εφημερίδες- όταν όλες οι άλλες τυπώνονταν σε μεγάλο σχήμα.

Οι δυσκολίες που παρουσιάζει ένα εκδοτικό εγχείρημα είναι αρκετές. Ως ιδρυτής και εκδότης ο κ. Χρήστος Παπάζογλου έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να τις αντιμετωπίζει επιτυχώς. Όλοι του αναγνωρίζουν πως κάθε εβδομάδα με συνέπεια, αφοσίωση, θέληση και ψυχή επιμένει να γεμίζει τις σελίδες της «Έρευνας» με ουσιαστικό περιεχόμενο.

Τα δημοσιεύματα ακολουθούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δείχνουν σεβασμό στη νοημοσύνη και το ήθος του αναγνώστη. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία σε μία εποχή που στην πλειονότητα των μμε κυριαρχούν δυστυχώς η εντυπωσιοθηρία, η ατάκα, τα φληναφήματα, η χυδαιότητα και ο εθνομηδενισμός.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των μέσων σημαίνουν για τον τοπικό τύπο διαρκή προσπάθεια για το καλύτερο. Εξάλλου, οι τοπικές εφημερίδες έρχονται να καλύψουν ένα κενό στην ενημέρωση για τα τοπικά ζητήματα, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει κανένα άλλο μέσο. Για το λόγο αυτό, οι εφημερίδες αυτές πρέπει να είναι βιώσιμες οικονομικά, ώστε να ορθώνουν το ανάστημά τους μαζί με την τοπική κοινωνία, χωρίς ενδοιασμούς και εξαρτήσεις.

Ως ένας από τους νεότερους συνεργάτες της «’Ερευνας», μετά από 130 δημοσιεύματα, μπορώ να βεβαιώσω πως οι χαρές που κρύβει η διαρκής επαφή με κοινά ζητήματα και η ικανοποίηση που αισθάνεται κανείς συνειδητοποιώντας πως συμβάλλει έστω και λίγο στην ευόδωση μιας συλλογικής προσπάθειας είναι εθιστικές.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Χρήστο Παπάζογλου για την τιμή και την χαρά που μου προσφέρει η συνεργασία μας. Του εύχομαι υγεία και δύναμη για να συνεχίζει το δημοσιογραφικό και κοινωνικό του έργο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: