Επαναπατρισμό ελληνικών αρχαιοτήτων ζητά η …Τουρκία
Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τον αγώνα της χώρας μας προκειμένου να επιστραφούν στην Πατρίδα μας τα ιερά γλυπτά (μάρμαρα τα λένε οι Βρετανοί) του Παρθενώνα. Υπάρχει βεβαίως και ένα πλήθος ελληνικών αρχαιοτήτων, οι οποίες βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.
Παρά τις επίμονες προσπάθειες του ελληνικού κράτους από τη δεκαετία του '80, ελάχιστες αρχαιότητες έχουν επιστραφεί, ενώ οι ιθύνοντες του βρετανικού μουσείου είναι άτεγκτοι.
Η ελληνική προσπάθεια για επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων μας, ενέπνευσε τους Τούρκους, οι οποίοι απαιτούν την επιστροφή ελληνικών αρχαιοτήτων στην …Τουρκία!
Πρώτα, οι Τούρκοι υπέβαλαν αίτημα προς το Βατικανό, για να τους επιστραφούν τα οστά του Αγίου Νικολάου των Μύρων.
Πρόσφατα, όσοι διαβάζουμε τουρκικό τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμαρχος της Σμύρνης, Αζίζ Κοτζάογλου, ζητά με επιστολή του προς τον διευθυντή του μουσείου του Λούβρου την επιστροφή δύο αγαλμάτων. Πρόκειται για τα μαρμάρινα αγάλματα του Δία και του Απόλλωνα, ύψους 2,34 και 2,16 μέτρων αντίστοιχα, που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα πΧ.
Τα αγάλματα των δύο θεοτήτων βρέθηκαν σε ναούς που είχαν χτιστεί στο όνομά τους στην Ιωνία. Το 1680 από τη Σμύρνη έφθασαν στη Γαλλία, αγοράστηκαν από τον Λουδοβίκο XIV όπως υποστηρίζουν οι Γάλλοι. Σήμερα εκτίθενται στο τμήμα «Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων» του μουσείου του Λούβρου.
Το Λούβρο φιλοξένησε αυτές τις ημέρες έκθεση αφιερωμένη στον «αρχαίο και σύγχρονο τουρκικό πολιτισμό». Το τμήμα «Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων» του μουσείου έδωσε σε ένα μέρος της τον τίτλο «Από το Ισμίρ στη Σμύρνη», όπου η πλειονότητα των έργων που εκτίθενται είναι βέβαια αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά.
Με αφορμή την έκθεση αυτή ο δήμαρχος Σμύρνης έστειλε την εν λόγω επιστολή. Σε αυτήν ο κ. Αζίζ Κοτζάογλου, επισημαίνει ότι η πόλη του είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει ειδικό μουσείο για να τα εκθέσει, το οποίο θα ονομάσει «Μουσείο Πολιτισμών Αιγαίου», κατά τα πρότυπα δηλαδή του Μουσείου της Ακρόπολης με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στο τέλος της επιστολής του καλεί το Λούβρο σε «μακρόπνοη συνεργασία» και βοήθεια για τη δημιουργία αυτού του μουσείου. Ο δ/ντης του Λούβρου απέρριψε φυσικά το αίτημα του Τούρκου δημάρχου.
Η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρα πως πέρα από τον εκτουρκισμό του εδάφους της Ιωνίας, επιχειρεί τώρα και τον εκτουρκισμό της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς. Αλήθεια, η Ελλάδα πώς άφησε αδιαμαρτύρητα το Λούβρο να προβάλλει αρχαιοελληνικά εκθέματα σαν αριστουργήματα του «αρχαίου τουρκικού πολιτισμού»; Ακούσατε καμία αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού;
1 σχόλιο:
Αν δεν το γνωρίζεις εκπρόσωπος του ΥΠΠΟ θα λάβει μέρος σε διεθνή διάσκεψη που διοργανώνουν οι Αιγύπτιοι, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες που διεκδικούν επαναπατρισμό αρχαιοτήτων. Μία τέτοια συντονισμένη ενέργεια είναι η μόνη που μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Διακρίνω πάντως μία υποφώσκουσα πικρία (ή μήπως αγανάκτηση;) στις αναφορές σου στις πρωτοβουλίες των γειτόνων. Μήπως υπονοείς ότι πρέπει να απεμπολήσουν τα διακαιώματά τους στην αρχαία ελληνική τέχνη που βρέθηκε στο έδαφός τους; Τι νόημα έχει να εγκαλείς το ΥΠΠΟ για αδράνεια, όταν είναι δεδομένο ότι τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες (σαν αυτές της Μερκούρη ή τώρα των Τούρκων) είναι ταυτισμένες με τη γραφικότητα και εύκολα στοχοποιούνται ως αποκυήματα εθνικιστικής κλιμακτηρίου; Ουπς! Ξέχασ! Το κόμμα σου δεν έχει κανένα πρόβλημα με τέτοιες μομφ, τις οποίες εκλαμβάνει ως επαίνους! Ας φάω ένα σουβλακοτζάτζικο πριν πάω να θαυμάσω το νέο μουσείο της Ακρόπολης!
Δημοσίευση σχολίου