Θέλουν οι δικαστές… να ακυρώσουν το μνημόνιο;


Οι δικαστικοί λειτουργοί αποφάσισαν να παρατείνουν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου τη διακοπή των συνεδριάσεων, αντιδρώντας στις μειώσεις των αποδοχών τους στο πλαίσιο των περικοπών των Ειδικών Μισθολογίων. Προτίθενται δε να προσφύγουν στα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους παραλυσίας για ολόκληρο τον επόμενο μήνα. Χιλιάδες δίκες θα αναβληθούν, ενώ οι δικαστές θα «παγώσουν» τη δημοσίευση των αποφάσεων πλην των επειγουσών.
Αλλά και για μετά τις 20 Οκτωβρίου οι δικαστικοί προειδοποιούν ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στις σχεδιαζόμενες περικοπές, τότε δικαστές και εισαγγελείς θα παρέχουν εργασία μόνο στα δικαστήρια και δεν θα παίρνουν εργασία για το σπίτι, όπως έκαναν μέχρι τώρα, αν και δεν έχουν σχετική νομική υποχρέωση.
Θα ασκούν πλέον τα καθήκοντα τους μόνο σε χώρους που θα τους εξασφαλίζει η πολιτεία και με δική της υλικοτεχνική υποδομή (γραφεία, κομπιούτερ, βιβλιοθήκη). Ήδη και οι 71 εισαγγελείς των Αθηνών συμφώνησαν να μην παίρνουν κατ’ οίκον εργασία.
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Β. Θάνου - Χριστοφίλου κάνει λόγο ευθέως για «ισοπεδωτική, άκαμπτη και εξοντωτική εισπρακτική λογική του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης».
Οι δικαστικοί θεωρούν τις μειώσεις που επίκεινται στις αποδοχές τους «συνταγματική εκτροπή», ενώ στόχος των κινητοποιήσεών τους είναι να «διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης».
Θα συμφωνήσω απολύτως με όλες τις θέσεις αυτές, καθώς «πενόμενη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη». Ωστόσο, γιατί δεν αντέδρασαν με την ίδια σφοδρότητα τον Ιούνιο του 2011, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το Μνημόνιο «Συνταγματικό», απορρίπτοντας την προσφυγή που είχαν καταθέσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς;
Αλλά τότε πιθανότατα θεώρησαν, όντες η μία πλευρά του τριγώνου της εξουσίας, πώς αν παίξουν το παιχνίδι των πολιτικών, δεν θα τους αγγίξει το μνημόνιο και δεν έφραξαν τους ασκούς του Αιόλου...
Ό,τι έγινε, έγινε. Οι δικαστικοί, ακόμα και τώρα, μπορούν -αντί να απεργήσουν- να προωθήσουν την άμεση εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή του μνημονίου και να δημιουργήσουν Νομολογία που θα το αποξηλώνει σταδιακά. Έχουν τα ισχυρότερα όπλα και είναι οι μόνοι (αφού οι πολιτικοί που επέλεξε ο ελληνικός λαός υπό την επήρεια φόβου, ανοησίας και εξαπάτησης δεν θέλουν) που μπορούν να το ανατρέψουν μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια.
Κύριοι δικαστές χύστε μπόλικο μελάνι και γρήγορα. Γιατί διαφορετικά μπορεί να χυθεί πολύ αίμα. Ήδη χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν αυτοκτονήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: