Τα νεράντζια της οργής

Εφημερίδα "Α1"
10 Μαΐου 2008, σελ. 10


Μυθοπλασία της ανεξάρτητης(;) Ελληνικής Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης απέστειλε επιστολή στον προϊστάμενο του Συμβουλίου Επιθεώρησης των δικαστηρίων και δικαστών, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δ. Κυριτσάκη και ζητάει να προβεί στις δικές του απαραίτητες αξιολογήσεις και ενέργειες, για την απόφαση που εξέδωσε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Δημ. Γαβαλάς με την οποία διατάσσεται προσωρινά η απόσυρση από τις σχολικές βιβλιοθήκες, του βιβλίου της Έρσης Σωτηροπούλου, «Ζιγκ-Ζαγκ στις Νερατζιές», μέχρι να εκδικασθεί η αγωγή περί οριστικής αποσύρσεως του εν λόγω βιβλίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αιτιολογώντας την παρέμβασή του ανέφερε ότι «ζούμε σε έναν αιώνα ελευθερίας και δεν είναι επιτρεπτός ο σκοταδισμός κι οι επιθέσεις εναντίον της πνευματικής ιδιοκτησίας… ο καθένας έχει νου και κρίση και μπορεί να κάνει τις επιλογές του, σε σχέση με τα δημιουργήματα του πνεύματος και τα συγγραφικά δημιουργήματα.»

Με όλο το σεβασμό κύριε υπουργέ, επιτρέψτε μου -με την ιδιότητα του μάχιμου εκπαιδευτικού που διδάσκει λογοτεχνία εδώ και μία δεκαπενταετία- να σας επισημάνω ότι αναφερόμαστε σε μαθητές 12 ως 17 ετών, των οποίων ο νους και η κρίση δεν έχουν διαμορφωθεί, ενώ βρίσκονται στην εφηβεία, μία κρίσιμη ηλικία για τη συναισθηματική τους εξέλιξη.

Αλήθεια, το ΕΣΡ επιτρέπει να διαβαστούν μεγαλοφώνως, χωρίς λογοκρισία -και σε ώρα που παρακολουθούν μαθητές- τα επίμαχα χωρία του βιβλίου από την τηλεόραση ή να ακουστούν από το ραδιόφωνο;
Θαυμάστε το ύφος και το περιεχόμενο των διαλόγων:
«-Πώς θα υποδεχτείς τη νέα χιλιετία Σιντ;
-Με μία μπύρα στο ένα χέρι και τον πού… στο άλλο
-Σκάσε, τώρα θα σε γα… «

Η δημιουργική φαντασία της συγγραφέως κορυφώνεται με αναφορές για ένα δικέφαλο πέος μέσα στην εντατική ενός νοσοκομείου ή διαπιστώσεις ότι το καλύτερο σεξ γίνεται μετά το χειρουργείο και ότι ο πυρετός φτιάχνει την καλύτερη μαστούρα.

Θα μου πείτε, βέβαια, ότι τις βρισιές κάθε μαθητής τις γνωρίζει. Όμως, όπως αυτό δεν δικαιολογεί το να ακούγονται από τους εκπαιδευτικούς μέσα στην τάξη, έτσι δεν είναι παιδαγωγικώς ορθό να γράφονται και στα προτεινομενα λογοτεχνικά βιβλία, όπου στόχος είναι η επαφή του μαθητή με ένα ποιοτικό ύφος και περιεχόμενο.

Προσοχή! Άλλο να ακούει το παιδί βρισιές στο γήπεδο ή την καφετέρια και άλλο να έρχεται σε επαφή με αυτές με την προτροπή του υπουργείου παιδείας.

Από την άλλη, σκοταδισμός και λογοκρισία είναι να απαγορευτεί η κυκλοφορία οποιουδήποτε βιβλίου στα βιβλιοπωλεία, όχι να κριθεί ακατάλληλο για τις σχολικές βιβλιοθήκες. Ή μήπως υπουργέ μου είναι κατάλληλα όλα τα βιβλία, επομένως και όλα τα dvd, για τις σχολικές βιβλιοθήκες; Η ελευθερία της έκφρασης στην τέχνη είναι αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά ο χώρος της εκπαίδευσης έχει κανόνες και ευαισθησίες που τον οριοθετούν.

Γι αυτό και ήταν άτοπο το ότι 42 άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων –ανάμεσά τους οι Θ. Αγγελόπουλος, Β. Βασιλικός, Π. Βούλγαρης, Ξ. Καλογεροπούλου, Θ. Μικρούτσικος, Δ. Μυταράς, Μ. Φαραντούρη, Τ. Χυτήρης- υπέγραψαν ένα σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας όπου εκφράζουν την «οργή και τον αποτροπιασμό» τους.

Τελικά, μήπως υπουργέ μου παρασυρθήκατε από το κυνήγι μαγισσών που έχουν εξαπολύσει οι φανατικοί της «προοδευτικής» θολοκουλτούρας, οι οποίοι ζητούν να ριχτεί στην πυρά όποιος τολμήσει να αρθρώσει αντίθετη άποψη με τη δική τους; Μήπως για να γίνετε αρεστός σε αυτούς επιτεθήκατε σαν ιεροεξεταστής σε ένα δικαστή που έκανε τη δουλειά του;

Ακόμα χειρότερα: Αντιλαμβάνεστε ότι στέλνετε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα –άθελά σας ελπίζω- ότι όποιος τολμήσει να διαφωνήσει ιδεολογικά με την κατεστημένη πλέον «προοδευτική» θολοκουλτούρα η κυβέρνηση της ΝΔ θα τον καταδιώκει ανελέητα; Δηλαδή, όποιες δικαστικές αποφάσεις δεν είναι της αρεσκείας της, αντί να πηγαίνουν στο εφετείο θα πηγαίνουν στο εξής στον …Χατζηγάκη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Χατζηγάκης φαίνεται άνθρωπος σοβαρός. Ας απαντήσει ευθέως:

- Θα ήθελε οι κόρες του (εγγονές μάλλον πια) να διβάζουν βιβλία για δικέφαλα πέη;

- Όταν εκείνος πήγαινε στο σχολείο γι αυτά μάθαινε, ή τον δίδασκαν μέσα από τα βιβλία της Π. Δέλτα για τους δικέφαλους αετούς του Βυζαντίου;

- Στην γαλλική λογοτεχνία κατέχει ιδιάζουσα θέση το έργο του μαρκήσιου ντε Σαντ; Τα βιβλία του υπάρχουν στις σχολικές βιβλιοθήκες;

Ας μα δώσει αυτές τις απαντήσεις και μετά κουβεντιάζουμε παρακάτω.