Ομοσπονδιοποίηση ζητούν οι Αλβανοί της fyrom

Όλα σχεδόν τα μμε προέβαλαν τη βούληση που εξέφρασε η πολιτική ηγεσία της fyrom για «υπέρβαση της διαφοράς» σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, μετά την πρόσφατη επίσκεψη Νίμιτς, αλλά και την αισιοδοξία των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών.

Παρουσιάστηκε δε ως κατόρθωμα του Νίμιτς η μεταστροφή των Σκοπιανών από την άτεγκτη αδιαλλαξία τους το γεγονός ότι σκέφτονται να προχωρήσουν ουσιαστικά στη διαπραγμάτευση.

Είναι άξιο απορίας, ωστόσο, γιατί τα ελληνικά μμε αποσιώπησαν την πιο κάτω πολύ ενδιαφέρουσα είδηση από τη γειτονική χώρα, που εξηγεί τόσο την μερική άρση της αδιαλλαξίας των Σκοπιανών, όσο και τη σπουδή των Αμερικανών να λυθεί οριστικά το θέμα της ονομασίας:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας Vecernje Novosti της 9ης Ιουλίου με τίτλο “Federacija ili podela” (μετ. Ομοσπονδιοποίηση ή διαμελισμός), ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου αλβανικού Δημοκρατικού κόμματος, Μεχούντ Τάτσι προειδοποίησε την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι είναι απαραίτητη νέα συμφωνία συνύπαρξης των δυο λαών στην fyrom, «εφόσον η κυβέρνηση θέλει να αποφευχθεί ο διαμελισμός της χώρας».

Η πρόταση του αλβανικού Δημοκρατικού κόμματος του Τάτσι , πολλών ΜΚΟ και του συλλόγου των φοιτητικών πανεπιστημίου του Τετόβου (της «πρωτεύουσας» των Αλβανών της fyrom), είναι να δημιουργηθεί ένα κίνημα για τον εδαφικό διαχωρισμό της "Ιλλυρίδας" -έτσι ονομάζουν οι Αλβανοί τα εδάφη που διεκδικούν στα δυτικά της χώρας- ένα αίτημα ομοσπονδιοποίησης της χώρας κατά τα πρότυπα του Βελγίου ή της Ελβετίας.

Θυμίζουμε ότι ο Τάτσι είχε απειλήσει ανοικτά τον πρωθυπουργό της fyrom Γκρούεφσκι ότι, αν μείνει η χώρα εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. –μετά το ελληνικό veto εξαιτίας της αδιαλλαξίας της σκοπιανής κυβέρνησης στο θέμα του ονόματος και της μανίας τους να αυτοαποκαλούνται "Μακεδόνες"- οι Αλβανοί των Σκοπίων θα ακολουθήσουν αποσχιστική γραμμή.

Να σημειωθεί πως δεν εκφράστηκε δημόσια το έτερο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια του Αλί Αχμέτι, του οποίου η θέση είναι λεπτή, καθώς συνεργάζεται μεν με τον Γρούεφσκι, αλλά γνωρίζει πως η συντριπτική πλειονότητα της αλβανικής μειονότητας στη fyrom συμμερίζεται τις προτάσεις του Τάτσι.

Ενώ λοιπόν στη χώρα μας τα μμε, τα δύο μεγάλα κόμματα και η αριστερά σπεύδουν να πείσουν τον ελληνικό λαό πως το εθνικό ξεπούλημα της σύνθετης ονομασίας στο σκοπιανό αποτελεί «έντιμο συμβιβασμό», η fyrom διέρχεται βαθύτατη εθνική κρίση.

Τα διαλυτικά φαινόμενα που προκαλούν οι Αλβανοί σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των Σκοπιανών πολιτών που αποκτούν βουλγαρική υπηκοότητα θέτουν την Ελλάδα ενώπιον ενός κρισίμου ερωτήματος:

Άραγε σε λίγα χρόνια θα υπάρχει το κράτος της fyrom με την σημερινή του μορφή, θα έχει διασπασθεί ή θα επιβιώσει με τη μορφή Συνομοσπονδίας, όπου οι Αλβανοί θα έχουν ισχυρό λόγο και δεν θα τους ενδιαφέρει το όνομα «Μακεδονία»; Ας μην είμαστε λοιπόν τόσο υποχωρητικοί, καθώς πολλά σενάρια είναι ανοιχτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: