Σκοπιανό: «κόκκινες γραμμές» και δημοψήφισμα

Εφημερίδα “Έρευνα”
5 Νοεμβρίου 2009, σελ. 7


Τα ελληνικά μμε έσπευσαν να μας πληροφορήσουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μας στη συνάντηση του με τον σκοπιανό ομόλογο του, με αποφασιστικότητα του γνωστοποίησε και επισήμως τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας μας, αναφορικά με το ζήτημα των Σκοπίων.

Ότι δηλαδή για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της fyrom με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να λυθεί το θέμα του ονόματος. Το οποίο θα είναι σύνθετο, με γεωγραφικό προσδιορισμό (πιθανότατα «Άνω ή Βόρεια Μακεδονία») και θα είναι ένα για όλες τις χρήσεις.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ωστόσο, τα ίδια ελληνικά μμε αποσιώπησαν τις δηλώσεις του Γκρουέφσκι από την Αυστραλία, όπου μιλούσε για «ενωμένους Μακεδόνες του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πιρίν». Καμία επίσημη αντίδραση από την Ελλάδα.

Δε βαριέσαι. Δεν τρέχει και τίποτα, αν ο Πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας δηλώνει δημοσίως και απερίφραστα πως οραματίζεται μία «μεγάλη Μακεδονία» που θα περιλαμβάνει στην επικράτεια της ελληνικά και βουλγαρικά εδάφη… Κάπως έτσι σκέφτηκαν στο δικό μας υπ. Εξωτερικών. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός μας έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» της εξωτερικής μας πολιτικής.

Βέβαια, ο Γκρούεφσκι με τις αλυτρωτικές δηλώσεις του έδειξε με σαφήνεια πως τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» τις έχει γραμμένες στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Συνεχίζει την αδιάλλακτη πολιτική του. Και προκαλεί. Χωρίς να λαμβάνει τις πρέπουσες απαντήσεις από την ελληνική ηγεσία.

Αντιθέτως, οι Βούλγαροι αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις Γκρουέφσκι. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπορίσοφ, συνέστησε στην κυβέρνηση της fyrom «να ενημερωθεί προσεκτικά για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όπου επιθυμεί να ενταχθεί», ενώ τα βουλγαρικά μμε είχαν ως πρώτη είδηση τις δηλώσεις Γκρουέφσκι, τις αντιδράσεις της ηγεσίας τους, ενώ τόνισαν πως διαταράχτηκαν με πολλά ρίχτερ οι σχέσεις Σόφιας - Σκοπίων. Γιατί η «Μακεδονία» του Πιρίν, βρίσκεται στην Βουλγαρία.

Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων πήρε αέρα από την ελληνική αδράνεια και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Γκρουέφσκι και Ιβάνοφ προετοιμάζουν δημοψήφισμα στη fyrom για «τυχόν αλλαγή του ονόματος», ώστε να μην εμποδισθεί η είσοδος σε Ερωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

Ο Γκρουέφσκι δήλωσε εχθές ότι «το ζήτημα του ονόματος είναι ένα ιστορικό ζήτημα μεγάλης σημασίας… και γι αυτό μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει».

Επομένως, αντί με αφορμή την προκλητική αδιαλλαξία των σκοπιανών να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα και 10 εκατομμύρια Έλληνες να κατοχυρώσουμε ως αδιαπραγμάτευτο το όνομα της Μακεδονίας μας και να αποκαταστήσουμε την κόκκινη πολιτική γραμμή, εκεί όπου βρίσκεται και η εθνική κόκκινη γραμμή, θα αφήσουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες παραπλανημένους ιστορικά σκοπιανούς να αποφασίσουν για την Ιστορία της Μακεδονίας μας. Αν είναι δυνατόν…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=H8xg72VCPe8

Πάρτε κι ένα βιντεάκι για τις γιορτές...