Ιωάννης Π. Μεταξάς

Ιθάκη 12 Απριλίου 1871 - Κηφισιά 29 Ιανουαρίου 1941

«Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας και τα παιδιά σας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν Υπέρ πάντων ο αγών»
(διάγγελμα Ι. Μεταξά 28ης Οκτωβρίου 1940)

Αισθάνομαι οργή κάθε 28η Οκτωβρίου, καθώς κάποιοι ψευτο-προοδευτικοί κύκλοι ανενόχλητοι κακοποιούν συστηματικά τη μνήμη του Ιωάννη Μεταξά, με συνέπεια να επικρατεί η ιστορική ανακρίβεια σε βάρος της αλήθειας. Αγνοούν ακόμα και τον αριστερό ιστορικό Ραφαηλίδη, ο οποίος έχει γράψει απερίφραστα πως «ο λαός αγάπησε τον Μεταξά».

O Ιωάννης Μεταξάς είναι ο Εθνικός Κυβερνήτης της Ελλάδας (1936-1941), που διαμόρφωσε την ουδέτερη εξωτερική πολιτική της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αντιστάθηκε στα φασιστικά καθεστώτα Ιταλίας και Γερμανίας με το σύνθημα «Για τους Έλληνες Υπέρ την Νίκη η Δόξα».

H μεγαλύτερη στιγμή της ζωής του είναι τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και η απάντηση που έδωσε στο τελεσίγραφο, που του επέδωσε ο Ιταλός Πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι στην οικία του στην Κηφισιά, ζητώντας του να επιτρέψει την διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος.

Η απάντηση του «Alors c' est la guerre» (επομένως έχουμε πόλεμο), με την οποία κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στην Ιταλία, έχει μείνει στην ιστορία ως το "ΟΧΙ". Ο αγώνας, η ανδρεία και ο ηρωισμός των Ελλήνων άλλαξαν την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Ως άνθρωπος είχε τη φήμη προσώπου με ιδιαίτερο ήθος, πάθος για την πατρίδα του και σεβασμό στην ιστορία της. Τον διέκρινε οξυδέρκεια, διορατικότητα και ευθύτητα κρίσεως, αγάπη για διάλογο και άμεση πρακτική αντίδραση, αφού είχε εξαντλήσει τα θέματα με τους ειδήμονες.

Με διορατικό πνεύμα προείδε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Με επιτελικό πνεύμα και πρόνοια σε όλους τους τομείς, οργάνωσε την στρατιωτική και ηθική άμυνα της Ελλάδας και την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που έκανε τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936, σε συνεννόηση με τον βασιλέα Γεώργιο Β'. Ο περιορισμός των κομμουνιστών -όπως και κάθε αυστηρό μέτρο που έλαβε κατά την δικτατορική διακυβέρνηση- είχε σχέση με την ετοιμασία και την ολοκλήρωση της άμυνας της Ελλάδος και την άρτια στρατιωτική προπαρασκευή.

Έλαβε γενναία φιλολαϊκά μέτρα, όπως το ΙΚΑ, το οκτάωρο, πρωτοφανείς υποχρεωτικές βελτιώσεις στο εργατικό περιβάλλον, ελευθερώθηκαν τα χρέη πάνω στη γη, λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ενώ επένδυσε στην άμυνα. Από πλευράς επενδύσεων την περίοδο 1936-1938 ιδρύθηκαν 567 εργοστάσια.

Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε ένας διακεκριμένος επιτελικός αξιωματικός, με ικανότητα αιφνιδιασμού του εχθρού και γνώστης διπλωματικών χειρισμών. Το όνομα του έχει μείνει στην ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία, για την αντίσταση της Ελλάδος κατά του Άξονα.

Με διπλό κλικ μπορείτε να μεγεθύνετε τη σελίδα της 28ης Οκτωβρίου από το ημερολόγιο του Ιω. Μεταξά.

Περισσότερα για τον Ι. Μεταξά μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.ioannismetaxas.gr που επιμελείται η εγγονή του, κα Ιωάννα Φωκά.

1 σχόλιο:

Manuel είπε...

Μια και σε άλλο άρθρο σου ανησυχείς μήπως παραβιαστεί το Σύνταγμα, αν δεν εμφυσήσουμε, ως εκπαιδευτικοί, ελληνορθόδοξο πνεύμα, στους μαθητές μας, θα περίμενα να είσαι πιο προσεκτικός σε ύμνους προς έναν άνθρωπο που διέπραξε μια παραβιασούλα του Συντάγματος, δηλαδή το κατάργησε.