Η Εκκλησία δίπλα στο Λαό

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου με τίτλο «Προς το Λαό» η οποία διαβάστηκε και μοιράστηκε στις Εκκλησίες την Κυριακή, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε τις αντιδράσεις των επαγγελματιών «προοδευτικών», οι οποίοι προπαγανδίζουν ότι η Εκκλησία οφείλει να μένει στο περιθώριο του πολιτικού γίγνεσθαι, καθώς δεν συμφέρει τους ίδιους και τα αφεντικά τους να αρθρώνει η Εκκλησία καταγγελτικό λόγο.

Βεβαίως ο θίασος των υπέρμετρα προβεβλημένων «προοδευτικών», ενώ είναι έτοιμος να κατασπαράξει με σαδισμό μεσαιωνικού ιεροεξεταστή όποιον ορθόδοξο ιερέα τολμήσει να συμμετάσχει σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ, ακούει και αναπαράγει με πάθος οτιδήποτε πει κάποιος αλλόθρησκος. Χαρακτηριστική περίπτωση η πρόσφατη συζήτηση για την ανέγερση τεμένους με μιναρέ στο Βοτανικό.

Αν δούμε τα επίμαχα σημεία της εγκυκλίου. Τους ενόχλησε που χαρακτηρίζει τη χώρα «υπό κατοχή». Γιατί; Ψέματα είναι; Έχει άδικο ο συντάκτης που εξαπολύει πυρά κατά των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κρίση και την κυβέρνηση που «εκτελεί τις εντολές των κυρίαρχων - δανειστών μας»;

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι εδώ και δεκαετίες τα ίδια. Πώς τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα τη καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις.» Αυτά δεν είναι ερωτήματα που εκφράζουν κάθε Έλληνα πολίτη;

«Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος …αισθάνεται την ανάγκη να απευθυνθεί στο πλήρωμά της, στον λαό του Θεού, αλλά και σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, για να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και της αγάπης …Η Εκκλησία του Χριστού έχει λόγο για τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, διότι δεν έπαψε να αποτελεί σάρκα του κόσμου, μέρος της Ιστορίας. Δεν μπορεί να ανέχεται κανενός είδους αδικία, αλλά οφείλει να δείχνει ετοιμότητα» αναφέρει η εγκύκλιος.

Καταλήγοντας, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ξεκαθαρίζουν ότι η Εκκλησία δεν αντιμάχεται την Πολιτεία, αλλά εκείνους που εκμεταλλευόμενοι την Πολιτεία και κρυμμένοι πίσω από την εξουσία επιχειρούν να στερήσουν την ελπίδα του λαού.

Ως πολίτης αυτής της χώρας έχω την πεποίθηση ότι όχι μόνο είναι δικαίωμα της Εκκλησίας να αρθρώνει πολιτικό λόγο αλλά υποχρέωση της, εφόσον αποτελεί ένα ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και διαχρονικό στυλοβάτη του Ελληνισμού στις δοκιμασίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: