Τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας
O Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu. «Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο» δήλωσε μάλλον απερίσκεπτα, παρά την πρόσφατη τραγική εμπειρία της Ιαπωνίας και ενώ οι χώρες που διαθέτουν ήδη πυρηνικά εργοστάσια επανεξετάζουν το καθεστώς.
Η επένδυση αγγίζει τα 20 δισ. δολάρια, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2013 με τη συνεργασία της Ρωσίας και η Τουρκία θα διαθέτει τον πρώτο επιχειρησιακά ενεργό αντιδραστήρα το 2018. Ακολούθως, τρεις ακόμα μονάδες αναμένεται να κατασκευαστούν.
Τούρκοι πολίτες και οικολογικές οργανώσεις οργανώνουν συνεχώς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Προβληματισμός έχει διατυπωθεί και από τον επιστημονικό κόσμο στην Τουρκία και το εξωτερικό, καθώς επισημαίνουν ιδιαίτερα τα σεισμογενή χαρακτηριστικά της περιοχής που είχε επιλεγεί.
Το Akkuyu βρίσκεται στη νότια μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο. Προφανώς, ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα εκεί θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις σε όλη την ανατολική μεσόγειο.
Φαίνεται πως η Τουρκία δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στην προοπτική να γίνει υπερδύναμη, υλοποιώντας το δόγμα Νταβούτογλου, αφού απώτερος στόχος της είναι να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Αυτό καταδεικνύει και η συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο Μάιο το Ιράν, η Τουρκία και η Βραζιλία για ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου
Η Τουρκία σχεδιάζει να ηγηθεί στον ισλαμικό κόσμο. Ωστόσο, στην ευρύτερή περιοχή ήδη κατέχουν πυρηνικά όπλα η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ, ενώ το Ιράν είναι κοντά στο να αποκτήσει την πρώτη του ατομική βόμβα. Ταυτόχρονα η Τουρκία επιθυμεί ένα ρυθμιστικό -αν όχι ηγεμονικό- ρόλο στα Βαλκάνια. Οι προαναφερθείσες συμφωνίες με τη Ρωσία και το Ιράν πρέπει να εξεταστούν υπό αυτό το πρίσμα.
Η Τουρκία διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους Yildirim-ΙΙ βεληνεκούς 300χλμ με προοπτική κατασκευής στο μέλλον των Yildirim-III βεληνεκούς 500χλμ και άνω. Επίσης, η πολεμική της αεροπορία θα αποκτήσει σύντομα το αεροσκάφος κρούσης F-35 JSF τεχνολογίας stealth. Θα μπορεί -αν αποκτήσει πυρηνικές κεφαλές- να προσβάλλει το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Βαλκάνια. Με την συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Αλβανία, ακόμα και η Ιταλία θα βρίσκεται εντός της εμβέλειας των τουρκικών φορέων ατομικών όπλων.
Η μη διασπορά πυρηνικών όπλων αποτελούσε κορυφαίο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής των δυτικών χωρών. Όμως οι ΗΠΑ ανέχτηκαν -και υποβοήθησαν- την πυρηνικοποίηση του Ισραήλ. Ακολούθησε η Ν. Αφρική, ενώ δεν απέτρεψαν το Πακιστάν και την Ινδία. Σήμερα, φαίνονται αδύναμες να αποτρέψουν την Β. Κορέα και το Ιράν.
Πλέον, επικρατεί διεθνώς η εντύπωση ότι -παρά τις όποιες αντιδράσεις των ΗΠΑ- ένα κράτος με σθεναρή πολιτική βούληση μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου