Θάβουν ξανά τον ομφαλό των αρχαίων Αθηναίων

Στη λύση της προσωρινής κατάχωσης των μνημείων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών στις γραμμές του ΗΣΑΠ στην διαδρομή από Ομόνοια ως Μοναστηράκι, κατέληξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το σχέδιο περιλαμβάνει μελλοντικά υπογειοποίηση της γραμμής Θησείο - Μοναστηράκι. Ωστόσο, μόνο για τη μελέτη της απαιτείται μια πενταετία.

Τα μνημεία αφορούν κυρίως τμήματα του Βωμού των Δώδεκα Θεών, της θεμελίωσης της Στοάς Ελευθερίου Διός και της οδού των Παναθηναίων. Επίσης βρέθηκαν τμήμα υστερορωμαϊκού κτιρίου, κατάλοιπα εργαστηρίου λιθοξοϊας, πηγάδι, θαλαμωτός μυκηναϊκός τάφος κα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Βωμός των Δώδεκα Θεών καταστράφηκε εν μέρει όταν κατασκευάστηκε ο σιδηρόδρομος το 1891, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του καταχώθηκε.

Ο βωμός των 12 θεών ήταν η αφετηρία για τη μέτρηση όλων των αποστάσεων στην Αττική. Σήμερα καλύπτεται κατά τα 9/10 του από τα έργα του σιδηροδρόμου ενώ μόνο η νοτιοδυτική γωνία είναι ορατή.

Κατά τον Θουκυδίδη (Ιστοριών VI, 54, 6-7) ιδρύθηκε το 522 π.Χ από τον Ιππία, ενώ ο Παυσανίας τον αναφέρει ως «Βωμό του Ελέους», απαραβίαστο άσυλο των ικετών.

Η ουσία είναι πως χάθηκε μία χρυσή ευκαιρία για να βγει στο φώς και να αναδειχθεί ολόκληρος ο βωμός των 12 θεών, ολόκληρος ο ομφαλός της Αθήνας. Η είδηση και μόνο για την ενοποίηση της Αρχαίας Αθηναϊκής αγοράς θα προσέλκυε το αρχαιολογικό ενδιαφέρον παγκοσμίως.

Άλλωστε, υπήρχε και η λύση της προσωρινής υπερύψωσης της γραμμής του ΗΣΑΠ στην περιοχή, με σκοπό την ανάδειξη όλων των μνημείων που βρίσκονται θαμμένα κάτω από τις ράγες, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η εφαρμογή της υπογειοποίησης.

Η λύση της προσωρινής κατάχωσης αποτελεί μία πρόχειρη απόφαση. Άλλωστε, στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Θα ήταν χρήσιμο να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι πόσα αρχαιολογικά μνημεία στην Ελληνική επικράτεια αναδείχθηκαν μετά την κατάχωση τους. Από την στιγμή μάλιστα που ακούγονται επιχειρήματα του τύπου θα προχωρήσουμε «όταν βρεθούν τα λεφτά».

Αποτελεί βεβαίως παράδοξο η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού για την ανακαίνιση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. Η αναστύλωση του ιστορικού τεμένους -που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και θεωρείται το παλαιότερο στην Ευρώπη- θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο 4 εκατ. Ευρώ.

Θάβουν λοιπόν τον ομφαλό των Αρχαίων Αθηναίων ενώ ταυτόχρονα δίνουν εκατομμύρια για το τζαμί στο Διδυμότειχο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: