Η εκδοχή του Ιωαννίδη για το κυπριακό

Ο Δημήτρης Ιωαννίδης, ο «αόρατος δικτάτορας» σε συνέντευξή του στον Γιώργο Φράγκο, τον Ιούλιο του 2009, στα 87 του χρόνια, έλυσε τη σιωπή του. Η αφήγησή του ξεκινά από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 20ής Ιουλίου 1974 στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, όπου παρόντες ήταν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Χένρι Τάσκα και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Σίσκο.

Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να αποκοιμίσουν την Αθήνα, ενώ συνεχιζόταν η τουρκική εισβολή. «Ο Σίσκο …μας διαβεβαίωσε ότι αυτός και ο Κίσινγκερ θα έπειθαν τους Τούρκους να αποχωρήσουν από την Κύπρο τα επόμενα 24ωρα…»

Στο σημείο αυτό περιγράφει πως παρενέβη ο ίδιος και χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι είπε: «Μας εξαπατήσατε προ ημερών, όταν μας υποσχεθήκατε ότι ο έκτος στόλος θα αποτρέψει τουρκική αποβατική ενέργεια». Τότε σηκώθηκαν ο Γκιζίκης και ο Κυπραίος και προειδοποίησαν τους δύο Αμερικανούς ότι, αν οι Τούρκοι δεν αποχωρούσαν άμεσα, η Ελλάδα θα έφευγε από το ΝΑΤΟ και θα «κήρυττε τον πόλεμο στην 'Αγκυρα».

«Αμέσως (μετά τη σύσκεψη) έπεισα τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Γρηγόριο Μπονάνο, να κηρύξουμε γενική επιστράτευση». Ο Ιωαννίδης διέταξε τον αρχηγό ΓΕΝ, Πέτρο Αραπάκη, να στείλει αμέσως τα μισά υποβρύχια που βρίσκονταν στα Δωδεκάνησα στην Κύπρο και να χτυπήσουν τα τουρκικά πλοία, ενώ πρότεινε να κηρυχτεί η «Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα».

Ο Ιωαννίδης διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα θα κέρδιζε τον πόλεμο: «Οι συσχετισμοί στην αεροπορία και στο ναυτικό ήταν συντριπτικά υπέρ μας. Ακόμη και στον στρατό ξηράς δεν είχαμε ουσιαστικό πρόβλημα λόγω του περιορισμένου μετώπου στον Έβρο. Τα 22 Φάντομ που μόνο εμείς τότε διαθέταμε θα δημιουργούσαν υπεροχή στον αέρα και θα συνέτριβαν την τουρκική αεροπορία».

«Στη σύσκεψη που έγινε τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου στο γραφείο του Γκιζίκη είπα στον Αραπάκη να βουλιάξει όλα τα τουρκικά πλοία που ήταν έξω από το λιμάνι της Κερύνειας και στον Παπανικολάου να στείλει από την Κρήτη τα πρώτα έξι Φάντομ και να βομβαρδίσουν οτιδήποτε τουρκικό εκινείτο πάνω στο νησί».

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν έγιναν όλα τα παραπάνω, ο Ιωαννίδης επικαλείται προδοσία του από τους αρχηγούς των επιτελείων, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Μπονάνο και τον Γκιζίκη, και αποφάσισαν να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Ο Αραπάκης διέταξε τα υποβρύχια να γυρίσουν πίσω και να μην σηκωθεί ούτε ένα αεροπλάνο. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη ο Αραπάκης πρότεινε κι οι άλλοι συμφώνησαν να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: