Μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα = Ασφυξία στην αγορά
Ο εκλεκτός των «αγορών», ο από το 2002 ως το 2010 αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τώρα εκτελών χρέη πρωθυπουργού της κατεχόμενης Πατρίδας μας δήλωσε εμφαντικά:
«Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στους τομείς αυτούς, η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές».
Μάλιστα, ο Παπαδήμ(ι)ος ζήτησε «να μην υπάρξουν κόκκινες γραμμές στη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, καθώς η μείωση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων αποτελεί ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για τους δανειστές της χώρας».
Τι σημαίνουν αυτά; Ότι η τρόικα αποφάσισε και διέταξε δραστική μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις:
-Μείωση του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ (μεικτά) της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Πρακτικά σημαίνει ότι θα φτάσουμε σε μισθούς 350 - 500 ευρώ και ατομικές συμβάσεις.
-Κατάργηση 13ου - 14ου μισθού.
-Επέκταση της «ελαστικής απασχόλησης».
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.
Δηλαδή, η καταναλωτική δυνατότητα των ιδιωτικών υπαλλήλων θα μειωθεί δραματικά και η ασφυξία στην εγχώρια αγορά θα ενταθεί. Έτσι, οι ίδιοι οι εργοδότες που θα σπεύσουν να μειώσουν το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων τους, θα τις δουν να συρρικνώνονται και να αφανίζονται, αφού ελάχιστοι θα μπορούν να καταναλώνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι τα ολιγοπώλια και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα «επενδύουν» με ληστρικούς όρους στην Ελλάδα.
Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου –την οποία προσπαθεί να εδραιώσει η κυβέρνηση Παπαδήμου- μετατρέπει την Ελλάδα σε αποικία και τους Έλληνες σε εξιλαστήριο θύμα της κρίσης του ευρώ και των τραπεζών. Οι «αγορές» και οι τοποτηρητές τους θα ξεπουλήσουν τα πάντα στον τόπο μας επ’ ωφελεία τους.
Το πιθανότερο σενάριο έχει ως εξής: Αμέσως μόλις επιχειρηθεί η εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε κατάσταση επίσημης πτώχευσης (Default).
Αλλά ακόμη κι αν όλα πάνε καλά, μετά από μια λιτότητα επιπέδου κατοχής, μετά από την ιδιωτικοποίηση ακόμα και της δημόσιας διοίκησης, μετά την εκποίηση του εθνικού μας πλούτου και μετά από ένα «πετυχημένο» PSI. Το 2014 που υποτίθεται ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές, έχοντας ως νόμισμα το ευρώ, πάλι θα δανείζεται με επιτόκια ληστρικά, μια και θα είναι αδύνατο να αποκτήσει άριστη πιστοληπτική βαθμολογία.
Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος θα τρέχει με ξέφρενους ρυθμούς. Με ποιο αντάλλαγμα θα αποφύγει τότε τη χρεοκοπία; Καταλάβατε πού οδηγεί το σχέδιο «διάσωσης» που μας προτείνουν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου