Η Δημοκρατία μας θα παραμείνει συρρικνωμένη;

Εφημερίδα “Α1”
14 Ιουλίου 2007, σελ. 16

Κάθε Ιούλιο η Ελλάδα εορτάζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Θα ήταν συνετό, πέρα από τις πανηγυρικές εκδηλώσεις, να ασχοληθούμε με το εύρος της δημοκρατικότητας του Πολιτεύματος στη χώρα μας.

Πρόσφατα, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, σε ερώτηση γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το Ευρωσύνταγμα, δήλωσε πως «αντί για τον λαϊκισμό του ναι ή του όχι στα δημοψηφίσματα προτιμά το Εθνικό Κοινοβούλιο…» Βέβαια, ο ελληνικός λαός έχει να ρωτηθεί μέσω δημοψηφίσματος πάνω από 30 χρόνια. Δεν ρωτήθηκε ούτε για την είσοδό του στην ΕΟΚ, ούτε για το Μάαστριχτ, ούτε για το Ευρώ.

Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, δεν εφαρμόζονται θεσμοί που εδώ και δεκαετίες ισχυροποιούν τη δημοκρατικότητα του Πολιτεύματος στην Ελβετία, την Γαλλία, την Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες και αλλού.

Ωστόσο, οι εκάστοτε κυβερνώντες, όταν έρχεται στην επιφάνεια το ζήτημα των δημοψηφισμάτων μιλούν για «λαϊκισμό». Λησμονούν προφανώς ότι η απαρχή του λαϊκισμού είναι ο πατερναλισμός. Δηλαδή, η άποψη ότι δήθεν ο λαός δεν είναι αρκετά ώριμος ή διορατικός, ώστε να τον αφήσουν να επιλέξει το μέλλον του.

Στη σύγχρονη ελληνική Δημοκρατία οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίζουν είναι οι Βουλευτές, οι οποίοι συχνότατα ψηφίζουν υπό την δαμόκλειο σπάθη της κομματικής πειθαρχίας (αφήνω κατά μέρος την οικογενειοκρατία και την διαπλοκή). Άρα στην πράξη οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις ηγεσίες των κομμάτων. Έτσι εξηγείται η χαώδης απόσταση ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και τις αποφάσεις της ηγεσίας αλλά και η συρρίκνωση της Δημοκρατίας μας…

Το μοναδικό ελληνικό πολιτικό κόμμα που προτείνει να κατοχυρωθούν συνταγματικά τα εθνικά δημοψηφίσματα μετά από συλλογή υπογραφών του 3% του εκλογικού σώματος, είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. ο οποίος συκοφαντείται από την «προοδευτική» θολοκουλτούρα σαν ακροδεξιό.

Βέβαια, ο ΛΑ.Ο.Σ. χαρακτηρίζεται από μία ευτυχή ιδιοτυπία. Μπορεί η εκλογική δυναμική του να υπολογίζεται από 3,5-5,5%, αλλά οι βασικές θέσεις του κόμματος (για το μεταναστευτικό, την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μακεδονικό, το βιβλίο Ιστορίας της 6ης Δημοτικού, τον περιορισμό της ασυδοσίας των τραπεζών και των καρτέλ, το ασφαλιστικό, κ.ο.κ.) εάν ετίθεντο μία προς μία στην κρίση του ελληνικού λαού σε δημοψηφίσματα τα ποσοστά αποδοχής τους θα κυμαίνονταν από 65% ως 90%.

Να γιατί ο ΛΑ.Ο.Σ. επιθυμεί τη διεύρυνση του Πολιτεύματος σε μία συμμετοχική Δημοκρατία, όπου θα αποφασίζει ο λαός άμεσα για τα μείζονα ζητήματα μέσα από συχνά δημοψηφίσματα. Οι θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ. –ιδιαίτερα αυτή περί δημοψηφισματων- είναι ενοχλητικές για την Νέα Τάξη και το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Για το λόγο αυτό τον θέλουν εκτός Βουλής.

3 σχόλια:

Sperthias/Voulis είπε...

Σιγουρα το πατριωτικο κινημα πρεπει να πολιτευθει με βαση την Δημοκρατια.Δεν θα πρεπει να δωθει το δικαιωμα να κατηγορηθουν οι πατριωτες ως ακραιοι αν εμεις οι ιδιοι δεχομαστε ιδεες που δεν γινονται αποδεχτες απο την πλειοψηφια του ελληνικου λαου. Δεν θα πρεπει να πολιτευομαστε με βαση το 5% του ελληνικου λαου αλλα να σκεφτομαστε πως θα ειμαστε το κομμα του 50% του ελληνικου λαου χωρις να χασουμε και το ιδεολογικο μας στιγμα απο την μεταβαση απο το 5% στο 50%

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά φίλε (αν μου επιτρέπεις τον χαρακτηρισμό, καθώς έχουμε κοινή νοοτροπία), συνέλληνα και συναγωνιστή!

Ανώνυμος είπε...

Τα δημοψηφίσματα, σε εθνικό ή και τοπικό επίπεδο πρέπει να προωθηθούν και στην Ελλάδα.
Δεν θα αποφασίζουν κάποιοι (αιρετοί ναι μεν) γιά όλο το κοινονικό σύνολο.
Όταν ψηφίζουμε κάποιον δε σημαίνει πως συμφωνούμε και με τις επιμέρους αποφάσεις που θα πάρει.
Αρα πρέπει για σοβαρά θέματα να ψηφίζουμε τη γνώμη του.
Στην Ελβετία γίνεται τοπικό δημοψήφισμα ακόμη και για το αν θέλουν οι κάτοικοι ενός χωριού, να πάρει την υπηκοότητα, κάποιος μετανάστης που ζει στο μέρος τους !!!
Σας λέει κάτι αυτό;

Γ. Τζ.