O ρόλος της Βρετανίας το 1974 στην Κύπρο

Εφημερίδα “Έρευνα”
2 Αυγούστου 2007, σελ. 3


Σύμφωνα με τα απόρρητα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα τέλη Δεκεμβρίου του 2004, προκύπτουν αρκετά αποκαλυπτικά στοιχεία για το ρόλο της βρετανικής κυβέρνησης το 1974.

Στις 17 Ιουλίου του 1974, τρεις μέρες πριν από την εισβολή, ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Ετσεβίτ συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Χάρολντ Γουίλσον και τον Υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Κάλαχαν.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Φόρειν Όφις που περιέχει τα πρακτικά της συνάντησης, η Βρετανία αρνήθηκε να διευκολύνει τους Τούρκους μέσα από τις βάσεις της στο νησί. Άφησε όμως να εννοηθεί, αφενός ότι δεν θα εμποδίσει την τουρκική εισβολή, αφετέρου ότι θα εμποδίσει την Ελλάδα να αποστείλει βοήθεια στην Κύπρο.

Τέσσερις μέρες μετά την εισβολή, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ετσεβίτ με τον Ουίλσον, το μόνο που αξίωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός ήταν η προστασία των Βρετανών και των ξένων ειρηνευτών.

Στις 14 Αυγούστου, μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, οι Βρετανοί εξέταζαν το ενδεχόμενο, λόγω του έντονου αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, να απεξαρτηθούν στρατιωτικά οι Έλληνες από τις ΗΠΑ και να αγοράσουν πολεμικό εξοπλισμό, ελικόπτερα και πλοία, από τη Βρετανία.

Σε άλλο εμπιστευτικό τηλεγράφημα γινόταν λόγος για την ανησυχία των Αμερικανών, μήπως σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου πληγούν κατά λάθος οι εγκαταστάσεις όπου βρίσκονταν οι πυρηνικές κεφαλές στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Στις 16 Αυγούστου 1974, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή σκεπτόταν να αποστείλει βοήθεια στην Κύπρο, ο Γουίλσον έστειλε επιστολή προς τον Καραμανλή και τον κάλεσε να μην στείλει ενισχύσεις στην Κύπρο.

Τα έγγραφα καταδεικνύουν το ρόλο της Βρετανίας πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εισβολής. Ακόμη και σήμερα δεν συντελεί θετικά στην εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό που θα λυτρώσει τον τόπο και τον λαό. Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι εξυπηρετεί τα πολιτικοστρατιωτικά της συμφέροντα και την παρουσία της στη Μεγαλόνησο.

Κάνετε αριστερό "κλικ" πάνω στη φωτογραφία για να τη μεγεθύνετε και να διακρίνετε στο χάρτη τη θέση των βρετανικών βάσεων.

2 σχόλια:

Γεώργιος Β. Πατέλης είπε...

Πολύ καλά ενημερωμένος, όπως πάντα, μας εντυπωσιάσατε κύριε Τσιλιμίγκρα άλλη μία φορά. Προχωρήστε Δυνατά και πατριωτικά, Εμείς σας στηρίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνώριζα ότι οι βάσεις των Άγγλων καταλαμβάνουν τόσο μεγάλη έκταση στη Μεγαλόνησο.
Τα υπόλοιπα τα υποψιαζόμουν, αλλά είναι διαφορετικά, όταν τα επιβεβαιώνει το ίδιο το foreign office.

ΑΝΤ. ΜΑΡΓ.