Banovina “Vardarska” η ΠΓΔΜ στην εγκυκλοπαίδεια Sopena το 1936

Εφημερίδα “Α1”
10 Νοεμβρίου 2007, σελ.17


Ένας επισκέπτης του ιστολογίου μου στο διαδίκτυο, είχε την ευγένεια να μου στείλει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένα πολύτιμο στοιχείο που αποδεικνύει την ορθότητα της πρότασης για ονομασία της ΠΓΔΜ ως Βαρδαρία (Vardarska).

Μου έστειλε σαρωμένα (βαρβαριστί: σκαναρισμένα) αντίγραφα από την Ισπανική «Εγκυκλοπαίδεια SOPENA - Nuevo Diccionario Ilustrado de la Lingua Espanola», δηλ. «Νέο Λεξικό της Ισπανικής Γλώσσης», που εκδόθηκε στη Βαρκελώνη το 1936.

Συγκεκριμένα, στην σελίδα 980 του 2ου τόμου υπάρχει το λήμμα «Servia – Croacia – Eslovenia (Yugoslavia)». Στη μεσαία στήλη της σελίδας, στην προτελευταία παράγραφο περιγράφεται αναλυτικά η διοικητική διαίρεση της Γιουγκοσλαβίας κατά την εποχή εκείνη:

«Διοικητικά διαιρείται σε εννέα επαρχίες (banovine): …Morava o Moravska (Cap. Nish); y Vardar o Vardarska (Cap. Skoplye), δηλ. Βαρντάρ ή Βαρντάρσκα (με πρωτεύουσα τα Σκόπια)...

Δίπλα, στη σελίδα 981, υπάρχει μεγάλος χάρτης της τότε Γιουγκοσλαβίας, όπου πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη Μακεδονία. Αυτά το 1936. Λογικό, αφού η επίμαχη περιοχή ονομαζόταν ως και την γερμανική κατάκτηση της Γιουγκοσλαβίας «Banovina Vardarska». Πρώτος ο Τίτο στις 15 Αυγούστου 1944 της έδωσε την ονομασία «Makedonija».

Ο συμπατριώτης μας που έστειλε αυτά το πολύτιμα στοιχεία έκλεισε την ηλεκτρονική επιστολή του με ένα σχόλιο:

«Την Εγκυκλοπαίδεια αυτή αγόρασα το 1992 από ένα παλαιοπωλείο στην Σόφια, γιατί περιέχει αυτά και άλλα του καιρού της. Καλά θα ήταν να τα διαβάσουν όλοι οι ανιστόρητοι που δεν νοιάζονται για τις μεθόδους παραχάραξης ή ακόμη και διαγραφής της Ιστορίας. Να δείτε που σε λίγα χρόνια δεν θα θυμάται και δεν θα ξέρει κανείς τίποτε για την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. Οι άνθρωποι θα μαθαίνουν μόνο ό,τι εξυπηρετεί τα μελλοντικά σχέδια.»

Tο προσυπογράφω…

Κάνετε αριστερό "κλικ" στις φωτογραφίες των σελίδων για να τις δείτε σε φυσικό μέγεθος:


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λίαν ενδιαφέρουσα ανάρτηση και ασφαλώς προσυπογράφω κι εγώ τα όσα λέει ο επισκέπτης. Το πρόβλημα με τους ανθρώπους αυτούς, του Σκοπιανούς, είναι ότι τώρα και 63 χρόνια ζουν στην "Μακεδονία", έμαθαν ότι είναι "Μακεδόνες" και ότι η χώρα τους εκτείνεται νοτίως μέχρι περίπου την Λάρισα, τα δε εδάφη από την Λάρισα μέχρι τα σημερινά Ελλνοσκοπιανά σύνορα, τελούν υπό ελληνική κατοχή! Αυτά μαθαίνουν στο σχολείο. Τους καλλιεργείται, δηλαδή, ένα αλυτρωτικό παραμύθι, ένα ψέμμα, μέσα στο οποίο, όμως, έμαθαν να ζουν και είναι αυτοί που πρέπει να το καταλάβουν και όχι εμείς. Εμείς το ξέρουμε. Σήμερα, επειδή κινδυνεύουν να διαλυθούν, διότι στο μόρφωμα αυτό υπάρχει ισχυρή αλβανική μειονότητα (Τέτοβο), χρησιμοποιούν τον "Μακεδονισμό" σαν συνεκτικό κρίκο, για να περουσιάσουν και καλά μία εθνική οντότητα, την οποία δεν έχουν, διότι ούτε ποτέ υπήρξαν, ούτε είναι ένα και δη ιδιαίτερο έθνος.
Πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό, διαφορετικά δεν θα καταλάβουμε γιατί επιμένουν τόσο πολύ στο όνομα "Μακεδονία" και, ως γνωστόν, "ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται". Τα Σκόπια δεν θα κάνουν συμβιβασμό, διότι, για τον λόγο που εξήγησα παραπάνω, δεν μπορούν. Η Ελλάδα, καλά θα κάνει να το καταλάβει αυτό μία ώρα αρχύτερα και να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα κρατίδιο που τα παίζει όλα για όλα, με μόνη σανίδα σωτηρίας το όνομα. Και αφού χειρίστηκε (η Ελλάδα) από την αρχή (1992) άθλια το θέμα ("μετά από 10 χρόνια το όνομα θα έχει ξεχαστεί " - Μητσοτάκης), τώρα η κόρη του (οποία ατυχής σύμπτωσις να χειρίζεται το θέμα πάλι μέλος της ίδιας οικογένειας!) θα πρέπει να επανορθώσει το λάθος του πατέρα, να βγάλει από το μυαλό της οιανδήποτε λύση συμβιβαστική (δηλαδή αποδοχή ονόματος που θα περιέχει την Μακεδονία ή παράγωγο), να τηρήσει τα όσα τότε είχαν συμφωνήσει οι ηγέτες των κομμάτων υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και να ακολουθήσει πολιτική σθεναρή και ασυμβίβαστη. Αν δεν νιώθουν ικανοί να το πράξουν, αν χρειάζονται άλλοθι, ας καταφύγουν σε δημοψήφισμα. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, με πρόσφατες δηλώσεις του, υπέδειξε ότι πρέπει να απαιτήσουμε και όσα ελληνικά υπάρχουν εκεί και όχι να ενδώσουμε. Ο Θεσσαλονίκης έδωσε την γραμμή. Δεν μένει για την κυβέρνηση, παρά να την ακολουθήσει.