Ώρα ευθύνης, εθνικής ομοψυχίας και συνοχής

Εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα"
4 Μαρτίου 2008, σελ. 2


Παρατηρώ συχνά επιφανή στελέχη της ΝΔ να δηλώνουν πως για το Σκοπιανό είναι «ώρα ευθύνης, εθνικής ομοψυχίας και συνοχής». Σοφά λόγια, πράγματι. Ωστόσο, δεν μπορώ να πειστώ ότι τα εννοούν κιόλας.

Η εθνική ομοψυχία και η συνοχή τεκμηριώνεται στις δημοσκοπήσεις, όπου το 70-82% των Ελλήνων πολιτών εξακολουθεί -παρά την προπαγανδιστική πίεση για λύση με σύνθετη ονομασία- να απορρίπτει οποιαδήποτε ονομασία που περιέχει σύνθετο ή παράγωγο της λέξης Μακεδονία. Εκείνοι, όμως, που δεν συμμερίζονται την βούληση της συντριπτικής πλειονότητας του Έθνους μας είναι οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του ΛΑ.Ο.Σ.

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο επιμένουν ιδιαίτερα τα κυβερνητικά στελέχη είναι η «σοβαρότητα» -έτσι βαφτίζουν τη σιωπή και την αδράνεια- με την οποία θα πρέπει να διαχειριστούμε ως λαός το όλο ζήτημα. Εμμένουν να χαρακτηρίζουν τα συλλαλητήρια σαν ακραίες και γραφικές εκδηλώσεις. Και μας διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική διπλωματία διαφυλάττει τα ελληνικά συμφέροντα, με το παραπειστικό επιχείρημα πως η συμβιβαστική λύση του κ. Νίμιτς είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό βέβαια είναι και το βασικό επιχείρημα του υπ. εξωτερικών των ΗΠΑ, που βέβαια είναι πασιφανές πως από το 1990 και μετά επιδίδεται στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων.

Όσον αφορά την «ευθύνη», διορθώστε με αν σφάλλω, θεσμικός ρόλος της ηγεσίας σε μία δημοκρατική χώρα είναι να εκφράζει τη λαϊκή-εθνική βούληση στις ξένες Δυνάμεις και τους Διεθνείς οργανισμούς και να την υποστηρίζει αποτελεσματικά. Στην περίπτωση του Σκοπιανού ζητήματος γίνεται έκδηλο το ακριβώς αντίθετο.

Πού ακούστηκε ότι σε μία σύγχρονη δημοκρατική χώρα ο Πρωθυπουργός, το υπ. Εξωτερικών και η μείζων αντιπολίτευση (για την αριστερά δεν θα μιλήσω, καθώς η στάση της στο "μακεδονικό" ήδη από το 1924 μιλάει από μόνη της) μπορούν να αγνοούν τη λαϊκή βούληση, όταν μάλιστα εκφράζεται αρραγής με τέτοια συντριπτικά ποσοστά σε ένα κρισιμότατο εθνικό ζήτημα, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνησή διαθέτει μία σαθρή πλειοψηφία 151 εδρών;

Οι κυβερνήσεις διατηρούνται λίγα χρόνια, ενώ οι αποφάσεις που λαμβάνουν -ιδίως στα εθνικά ζητήματα– επηρεάζουν το Έθνος για δεκαετίες. Εκτός και αν οι ιθύνοντες του δικομματισμού αντιλαμβάνονται τη «δημοκρατία» σαν μία τετραετή εκλογή ενός ηγέτη-οδηγού που κυβερνά δεσποτικά, χωρίς να υπολογίζει καθόλου τη λαϊκή βούληση.

Η ουσία είναι πως 3500 και πλέον χρόνια ελληνικής Ιστορίας και πολιτισμού στη Μακεδονία –που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση από τις ιστορικές πηγές και τα αρχαιολογικά ευρήματα- για πρώτη φορά σύσσωμη σχεδόν η πολιτική μας ηγεσία τολμά να τα θέτει σε διαπραγμάτευση. Εμείς θα σιωπήσουμε;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χαμός έγινε χθές στο συλλαλητήριο των Σκοπιανών.
Πρέπει να δώσουμε βροντερό παρόν στη Θεσσαλονίκη

ΣΙΝΤΑΛΚΑΣ