Απάντηση προς τις ασυναρτησίες Γκρουέφσκι

Εφημερίδα “Έρευνα”
7 Αυγούστου 2008, σελ. 7


Η τοποθέτηση -προς όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς- μίας Ελληνικής Κυβέρνησης που θα σεβόταν τον ιστορικό της ρόλο σχετικά με το βομβαρδισμό επιστολών από τον Πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό εξωτερικών των Σκοπίων, θα έπρεπε να καθιστά σαφή τα εξής:

-Σκοπιανή μειονότητα δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Πολύ δε περισσότερο η αποκαλούμενη "Μακεδονική".

-Η κατασκευή "Μακεδονικής" εθνότητας και ταυτότητας δεν αποτελεί παρά στρατηγική επιλογή του "Παμμακεδονισμού" ως μύθου, διαχρονικής διεκδίκησης ελληνικών εδαφών. Υποθάλπεται όμως η στάση αυτή και από όσους έχουν συγκυριακά συμφέροντα ελέγχου της περιοχής. Γι' αυτό και απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό, οποιασδήποτε ασαφούς στάσης ή ενθάρρυνσης και από οποιονδήποτε γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή.

-Ειδικότερα, η ενδεχόμενη συνέχιση ανταλλαγής επιστολών ανάμεσα σ' έναν ανεύθυνο ηγέτη και σε έναν Ευρωπαίο Πρωθυπουργό, πρέπει να τερματιστεί στο μέτρο που ενέργειες και με τέτοιο περιεχόμενο, μπορεί να δώσουν την εντύπωση, ότι πράγματι υπάρχει κάποιο θέμα προς διαπραγμάτευση, εκεί που δεν υφίσταται απολύτως κανένας λόγος για κάτι τέτοιο.

-Τα αναφερόμενα στις επιστολές του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, όσο ανιστόρητα και αν είναι, αποκαλύπτουν μια βαθύτερη ψυχική επιθετικότητα. Και επιβεβαιώνεται ότι ο εν λόγω "πολιτικός" είναι όχι μόνο εκτός του Ευρωπαϊκού πολιτικού και Νομικού πολιτισμού, αλλά αποτελεί παράγοντα γενικότερης διατάραξης των καλών σχέσεων στη περιοχή.

-Υποστηρίζοντας συνεπώς την πιο ενεργητική αντίδραση της χώρας μας σε αυτές τις απειλές, εκτιμούμε ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή, να ανακληθεί επίσημα η ασυγχώρητη παραχώρηση που έγινε για σύνθετη ονομασία. Η χώρα αυτή κατοικείται από Σλαβόφωνους, Αλβανόφωνους και από καταδιωκόμενους Ελληνόφωνους και οφείλει να ονομασθεί με ένα οποιοδήποτε άλλο συνταγματικό όνομα εκτός αυτού της «Μακεδονίας». (Η θέση αυτή πρέπει να γίνει πανελλήνια δέσμευση μέσα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να μη μπορεί από κανέναν να ανακληθεί ή να αμφισβητηθεί.)

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο τις προκλήσεις των Σκοπιανών, προβαίνοντας κάθε φορά σε ακαριαία ενημέρωση της Διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και των υπευθύνων πολιτικών ή και άλλων προσωπικοτήτων της κοινωνίας κάθε χώρας. Μόνο έτσι θα καταγγέλλεται έγκαιρα και υπεύθυνα η εγγενής απειλή της ειρήνης που εμπεριέχει μια τέτοια, πρωτόγνωρα ανεύθυνη συμπεριφορά από τα πιο επίσημα πρόσωπα των γειτόνων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: