Ψηλά τις Σημαίες «Ανόρθωση»

Εφημερίδα “Έρευνα”
4 Σεπτεμβρίου 2008, σελ. 7

Τα άγρια επεισόδια κατά των Κυπρίων με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Ολυμπιακού με την Ανόρθωση ήταν προσχεδιασμένα με στόχο την ένταση μεταξύ των Ελλήνων της Ελλάδας και της Κύπρου. Κατάφεραν να πλήξουν καίρια τη συμπάθεια αρκετών ελληνόψυχων Κυπρίων προς τους Ελλαδίτες αδελφούς τους.

«Ζούμε καταστάσεις που δεν ζήσαμε ούτε στην Τουρκία» ήταν το παράπονο των Κυπρίων φιλάθλων και των παραγόντων. Η Ανόρθωση πριν 3 χρόνια είχε αποκλείσει από τα ευρωπαϊκά κύπελλα την Τράμπζονσπορ στην Τραπεζούντα.

Όμως, τραμπουκισμούς και αγριότητες αντιμετώπισαν στον Πειραιά, όπου οι μισοί κάτοικοι προέρχονται από τους πρόσφυγες του 1922. Και οι πανάθλιοι επιτέθηκαν σε μια προσφυγική ομάδα της Αμμοχώστου, που οι οπαδοί της σε κάθε αγώνα της κρατούν ελληνικές Σημαίες.

Γιατί στην Κύπρο κάθε ομάδα εκφράζει και μία πολιτική ιδεολογία. Η Ανόρθωση και οι φίλαθλοί της πρεσβεύουν την αμιγή ελληνικότητα της Μεγαλονήσου. Μήπως γι αυτό τον λόγο κάποιοι έστρεψαν τους ανιστόρητους χούλιγκανς εναντίον της; Ενώ την αριστερή Ομόνοια που ήταν αντίπαλος της ΑΕΚ δεν την πείραξε κανείς, παρά το γεγονός ότι νίκησε μέσα στην Αθήνα.

Το δε επιχείρημα ότι οι χούλιγκανς του Ολυμπιακού είναι περισσότερο ανεγκέφαλοι ή βίαιοι από των υπολοίπων ομάδων είναι σαθρό και αστείο. Τέτοιου είδους προβοκάτσιες βίας και έντασης μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων δυστυχώς θα μπαίνουν σε εφαρμογή σε κάθε ευκαιρία ποδοσφαιρικής υστερίας.

Ως φίλαθλος καταδικάζω απερίφραστα τα επεισόδια. Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι, είναι άθλημα και χαρά. Ένοιωσα απαίσια, όταν άκουγα τα εμετικά συνθήματα εις βάρος της Ανόρθωσης.

Ως ιστορικός θυμίζω ότι για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα πολέμησαν ως εθελοντές 9.000 Κύπριοι, στον α΄ παγκόσμιο 11.000, στην Μικρά Ασία 9.500 και στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο 17.000. Στον αγώνα των Κυπρίων το 1955 για την Ένωση με την Ελλάδα. η Ανόρθωση έχασε αθλητές για αυτόν τον ιερό σκοπό.

Επρόκειτο λοιπόν για έναν αγώνα μεταξύ δύο ελληνικών ομάδων. Τώρα γιατί τα ΜΜΕ και οι σχολιαστές κατάφεραν και παρουσίαζαν την Ανόρθωση ως ξένη ομάδα δεν ξέρω. Ή μήπως κάποιοι θεωρούν πως οι Ελλαδίτες είναι πιο Έλληνες από τους Κύπριους;

Αδέλφια μας Κύπριοι, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καταδικάζουμε τις ηλίθιες ενέργειες που έπραξαν ανεγκέφαλοι, αμόρφωτοι, ναρκομανείς και πληρωμένοι οπαδοί. Ως Έλληνες οφείλουμε να υποστηρίζουμε τις ελληνικές ομάδες για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πόσο μάλλον την Ανόρθωση που είναι Ελληνική ομάδα με το Ε κεφαλαίο!

ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ παιδιά!
Σε Ιταλία, Γερμανία, και Ελλάδα!
Είμαστε μαζί σας!

Στη φωτο από την εξέδρα στο Καραϊσκάκη δεν είναι φίλαθλοι που στηρίζουν την Εθνική μας ομάδα, αλλά Κύπριοι φίλαθλοι της Ανόρθωσης στον πρόσφατο αγώνα με τον Ολυμπιακό. Προσέξτε το πλήθος και την πυκνότητα των Ελληνικών Σημαιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: