Επικίνδυνη εξέλιξη στο Σκοπιανό

Εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα"
21 Σεπτεμβρίου 2008, σελ. 6


Στη συνάντηση της 12ης Σεπτεμβρίου 2008 οι ΗΠΑ επιβράβευσαν πλήρως την αδιαλλαξία των Σκοπίων. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, έθεσε για πρώτη φορά στους διαπραγματευτές των δύο χωρών, εκτός από την ονομασία, θέματα γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών: «Η συνάντηση περιλάμβανε μια διεξοδική συζήτηση όλων των στοιχείων του θέματος, αγγίζοντας το όνομα, τον τρόπο της χρήσης, θέματα ταυτότητας και άλλα συναφή». Η φράση «άλλα συναφή» παραπέμπει εμφανώς στην γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα.

Έσπευσε λοιπόν ο Νίμιτς να «δικαιώσει» τις απόψεις του Γκρούεφσκι και να εντάξει αυτά τα ζητήματα στη «διαπραγμάτευση» η οποία έχει συμφωνηθεί να αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ, λίγο πριν την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 24 Σεπτεμβρίου.

Αυτός ο χλευασμός από τις ΗΠΑ της ελληνικής υποχωρητικότητας για «συμβιβαστική λύση» είναι η απογύμνωση της εξωτερικής πολιτικής περί της σύνθετης ονομασίας και καταδεικνύει την πασίδηλη αποτυχία του ελληνικού υπ. Εξωτερικών σε όλη του τη μικρότητα. Αλλά, όταν η ελληνική κυβέρνηση ασκεί βέτο, αντί στο όνομα «Μακεδονία» στη μη συμφωνία για τον προσδιορισμό του, είναι λογικό ο Νίμιτς να μας χλευάζει κατάμουτρα.

Θυμίζω πως ο Νίμιτς το Φεβρουάριο του 2008 είχε προτείνει ως σύνθετη ονομασία το “Independent republic of Macedonia” (Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Ο Νίμιτς μέσω του ΟΗΕ εφαρμόζει τα γεωπολιτική σχέδια της «Νέας Τάξης». Και το ελληνικό υπ. Εξωτερικών επιμένει να σύρεται εξευτελιστικά σε συζητήσεις όπου διαπραγματεύεται την ταυτότητα, το όνομα και την Ιστορία της Μακεδονίας μας.

Εκείνοι που χειρίζονται την εξωτερική πολιτική της Πατρίδας μας, δεν έχουν πλέον εθνικά αντανακλαστικά; Γιατί δεν διακόπτουν αμέσως κάθε συζήτηση; Δεν έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία; Οι λεονταρισμοί και τα αυστηρά μηνύματα προς τα Σκόπια εκ των υστέρων δεν έχουν καμία αξία.

Στο μεταξύ, αυτός που φαίνεται να στηρίζει στις ΗΠΑ κάπως τις ελληνικές θέσεις είναι ο …Χένρυ Κίσσινγκερ, (γνωστός για τον παρασκηνιακό ρόλο του στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο). Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ημερίδας στις ΗΠΑ στις 4 Σεπτεμβρίου, σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Σκοπίων σχετικά με τη σημασία ένταξης της fyrom στο ΝΑΤΟ, του απάντησε πως «Η Ελλάδα έχει ιστορικά δικαιώματα στο όνομα Μακεδονία!».

Που καταντήσαμε! Ο Κίσσινγκερ (φωτο αριστερά) να λέει ευθέως όσα δεν τολμά να ψελλίσει η ελληνική πλευρά, ενώ το παιδαγωγικό Ινστιτούτο μοίρασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, με το χάρτη της σελίδας 130 που εμφανίζει τη Βόρεια Ελλάδα ως τμήμα μίας ευρύτερης περιοχής με την ονομασία «Μακεδονία».

Τα σχόλια περιττεύουν…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Henry Kissinger δεν υποστηρίζει τώρα μόνο την θέση αυτή, αλλά από την αρχή που ανεφύη το πρόβλημα. Το ότι την «έφερε» στην Ελλάδα το 1974 εκμεταλλευόμενος την αφέλεια του Ιωαννίδη, δεν σημαίνει ότι είναι «φιλότουρκος», όπως δεν σημαίνει και ότι είναι «φιλέλληνας», λόγω των παραπάνω θέσεών του. Διπλωμάτης ήταν ο άνθρωπος κι έκανε την δουλειά του αναλόγως των συμφερόντων της πατρίδας του. Όμως, ο Kissinger έχει σπουδάσει και Ιστορία και είναι σε θέση να κρίνει κατά πόσον έχομε δίκιο ή όχι στο Σκοπιανό. Η τοποθέτησή του αυτή είναι άσχετη με την πολιτική, την οποία σήμερο πια δεν υπηρετεί.

Ανώνυμος είπε...

O Henry Kissinger φιλε nativist, ηξερε τι θα γινει στην Κυπρο, ηξερε οτι θα πεθανει κοσμος, και η "διπλωματια" του αυτη, δεν τον κανει ανθρωπο, παρα ενα τερας οπως και πολους αλλους της "φαρας" του!
Μην χανεις τον καιρο σου, διοτι τα συμφεροντα αυτων, ειναι βαμενα κοκκινα απο...αιμα!