Ο χάρτης της ντροπής

Η fyrom συνεχίζει να αποκαλείται «Μακεδονία» στο βιβλίο Ιστορίας της Γ Λυκείου

Εφημερίδα "Α1"
20 Σεπτεμβρίου 2008, σελ. 31


Το υπουργείο Εθνικής(;) Παιδείας μοίρασε για δεύτερη συνεχή χρονιά στους μαθητές της Γ΄Λυκείου το βιβλίο «Ιστορία του νεότερου και του σύγχρονου κόσμου», χωρίς ωστόσο να διορθωθεί ο επίμαχος χάρτης της σελίδας 130. Ο χάρτης απεικονίζει τα σύνορα που επιβλήθηκαν από τις δυνάμεις του Άξονα κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και επιχειρεί να αποδώσει τον αριθμό των θυμάτων των Εβραίων ανά χώρα.

Στα Βαλκάνια ο προσεκτικός παρατηρητής διακρίνει την μεγάλη Αλβανία, η οποία περιλάμβανε το Κοσσυφοπέδιο, ακρωτηριασμένες την Γιουγκοσλαβία και την κατεχόμενη Ελλάδα, τη μεγεθυμένη Βουλγαρία ως μέρος της οποίας εμφανίζεται –αναπάντεχα- και η «Μακεδονία». Τα εδάφη αυτά η Βουλγαρία τα έθεσε υπό την κατοχή της με τη γερμανική συγκατάθεση, μεταξύ 1941-44.

Όμως, η «Μακεδονία» -όπως την αντιλαμβάνονται οι Σκοπιανοί- ως πολιτική και εθνική οντότητα κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο, στα τέλη του 1944 με την παρότρυνση του Στάλιν και την ανοχή του Τσώρτσιλ. Δηλαδή, αμέσως μετά τη γερμανική κατοχή, όχι κατά τη διάρκειά της. Η αναφορά λοιπόν του εν λόγω χάρτη σε «Μακεδονία», πέρα από ανιστόρητη είναι και ετεροχρονισμένη.

Δεν μπορώ, όσο και αν προσπάθησα καλόπιστα, να κατανοήσω την σκοπιμότητα της αναφοράς των θυμάτων στην κατεχόμενη κρατική οντότητα «Μακεδονία» -όπως ακριβώς στις κατεχόμενες Αυστρία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία- στο χάρτη ενός ελληνικού εκπαιδευτικού εγχειριδίου. Σε ένα αντίστοιχο σκοπιανό βιβλίο θα μπορούσα να την αντιληφθώ ως προπαγάνδα.

Δεν αναφέρεται ούτε η πηγή του χάρτη. Πιθανότατα, ο χάρτης αντιγράφηκε αβασάνιστα –ωραία επιστημονική συνέπεια- από τους συντάκτες του βιβλίου. Κανείς από αυτούς δεν είχε τη στοιχειώδη λογική να αντιληφθεί ότι προσφέρει, έστω ακούσια, καλές υπηρεσίες στους Σκοπιανούς, τη στιγμή μάλιστα που διεξάγονται κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το όνομα;

Ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του βιβλίου, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του ιδρύματος "Κ. Καραμανλής", κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος έκρινε ότι ο χάρτης δεν έπρεπε να αποσυρθεί με το σκεπτικό ότι ήταν ναζιστικός. Τόνισε δε ότι «Το βιβλίο είναι αυτονόητα, στο σύνολό του, σαφώς και αταλάντευτα τοποθετημένο υπέρ των ελληνικών απόψεων για την ιστορία της Μακεδονίας».

Θα ήθελα να πιστέψω όσα είπε ο κ. Σβολόπουλος, αλλά μια και διδάσκω το μάθημα σας παραπέμπω στη σελ. 65 να διαβάσετε τα παρακάτω για τον Μακεδονικό Αγώνα: «ο Μακεδονικός Αγώνας ένας σκληρός πόλεμος ανταρτών Ελλήνων και Βουλγάρων, οι οποίοι πολεμούσαν αλλήλους καθώς και εναντίον των Τούρκων… δοκίμασε επί πέντε σχεδόν χρόνια (1904-1908) την αντοχή των γηγενών που έπρεπε να επιλέξουν στρατόπεδο».

Την ίδια επιχειρηματολογία αναπτύσσει το «Ουράνιο Τόξο» στην ιστοσελίδα του, ότι δηλ. οι σκληροί Έλληνες και Βούλγαροι αντάρτες ανάγκασαν με τη βία τους γηγενείς «Μακεδόνες» να επιλέξουν στρατόπεδο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έδειξαν άλλη μία φορά πόσο αδιάφοροι, ανεπαρκείς και επικίνδυνοι είναι σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα.

Μπορείτε να δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος, με διπλό αριστερό κλικ πάνω στη φωτογραφία
Προσέξτε πως σε καμία άλλη περιοχή -εκτός της "Μακεδονίας"- δεν αναφέρεται ο υποτιθέμενος αριθμός των θυμάτων των Εβραίων, παρά μόνο σε κράτη που βρίσκονταν υπό κατάκτηση, όπως η Αυστρία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία. Επομένως οι συντάκτες του χάρτη θεωρούν τη "Μακεδονία κράτος υπό βουλγαρική κατάκτηση και όχι επαρχία της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: