Φοιτητικό άσυλο με «Αστυνομία σκέψεως»

Εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα"
5 Οκτωβρίου 2008, σελ. 7


Κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης επιθυμεί την φοιτητική κοινότητα συμμετοχική, ενεργή, δημοκρατική, φορέα έκφρασης και ανάδειξης των νέων ιδεών. Αυτό υπήρξε και η ουσία του φοιτητικού ασύλου. Θεσπίστηκε σε εποχές που η ποινικοποίηση απόψεων μέσα στην κοινωνία ήταν υπαρκτή, για να γίνουν τα Πανεπιστήμια ο κατεξοχήν χώρος ανοχής στην έκφραση απόψεων.

Ωστόσο, ενώ ο αρχικός σκοπός του φοιτητικού ασύλου ήταν να περιφρουρεί την ελευθερία των ιδεών από την αστυνόμευση της σκέψης, πλέον έχει καταλήξει μια νησίδα-ταμπού, όπου καταλύεται η έννοια της νομιμότητας. Ένας χώρος-σύμβολο ηρωοποίησης του περιθωρίου, όπου ακροαριστεροί τραμπούκοι, σταλινικά σκεπτόμενοι, όταν δεν εξορμούν με κουκούλες, λοστούς και μολότοφ για να διαπράξουν βανδαλισμούς αναλαμβάνουν το ρόλο μίας σύγχρονης αστυνομίας της σκέψεως.

Ανενόχλητοι βρίζουν, απειλούν, εκφοβίζουν, προπηλακίζουν και δεν έχουν διστάσει ακόμα και να τραυματίσουν όποιον τολμήσει να διαδώσει κάποιες ιδέες διαφορετικές από τις δικές τους.

Πρόσφατα, στις 24 Σεπτεμβρίου, ομάδα 15 τραμπούκων των ΕΑΑΚ (φοιτητική οργάνωση – παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ), προπηλάκισαν 2 φοιτήτριες της ΦΟΣ (φοιτητική οργάνωσης του ΛΑ.Ο.Σ), οι οποίες διένειμαν στην ΑΣΟΕΕ οδηγούς σπουδών για τους πρωτοετείς φοιτητές. Η ομάδα των σταλινίσκων επέδειξε περίσσευμα ανδρείας, φτύνοντας, σπρώχνοντας, βρίζοντας, καταστέλλοντας έτσι τον …«φασιστικό» κίνδυνο των δύο φοιτητριών.

Μάλιστα, γι αυτό το «κατόρθωμα» επιχαίρουν οι ομοϊδεάτες τους στην ιστοσελίδα athens.indymedia.org, που χρηματοδοτείται από τον ουγγροεβραίο ανθέλληνα Τζωρτζ Σόρος, τον χρηματοδότη της σκοπιανής προπαγάνδας. Πέραν αυτού, σε ένα όργιο παραπληροφόρησης χαρακτηρίζουν τους οδηγούς σπουδών «προβοκατόρικο υλικό» και τις φοιτήτριες της ΦΟΣ (της φοιτητικής παράταξης του ΛΑ.Ο.Σ, ενός κόμματος εκλεγμένου στο κοινοβούλιο) «φασιστοειδή».

Μα αν όντως ήταν φασιστοειδή, θα εκλάμβαναν το γεγονός ως αφορμή και θα απαντούσαν βίαια. Η επιβολή μέσω της βίας είναι το κύριο χαρακτηριστικό των φασιστών.

Στη βία όμως καταφεύγουν οι τραμπούκοι που θεωρούν τσιφλίκι τους τα ΑΕΙ. Δρουν ανεξέλεγκτοι, αντιδημοκρατικά και παράνομα. Με τις πλάτες φοιτητοπατέρων και πρυτάνεων εκδιώκουν συμφοιτητές τους, επιβάλλουν δικούς τους κανόνες, λυμαίνονται ή καταστρέφουν την περιουσία του πανεπιστημίου. Επιβάλουν την δική τους χούντα, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν φοιτητές και παρατάξεις:

Στις 4 Ιουνίου ομάδα ακροαριστερών τραμπούκων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδραμαν από το «αντιεξουσιαστικό στέκι Παντείου» με κράνη και ρόπαλα, χτύπησαν ομάδα φοιτητών που μοίραζαν φυλλάδια της ΦΟΣ, τραυματίζοντας τον πρόεδρο της Νεολαίας ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Παναγιωτακόπουλο και δύο φοιτητές. Εξέδωσαν και ανακοίνωση με την οποία αναλάμβαναν την ευθύνη της επίθεσης και απειλούσαν την σωματική ακεραιότητα κάθε φοιτητή που θα εξέφραζε δημόσια τις ιδέες της ΦΟΣ.

Κλείνω με δύο ερωτήματα: Γιατί οι πρυτανικές αρχές συνεχίζουν να τους παρέχουν χώρους του πανεπιστημίου για να λειτουργούν ως στέκια, γιάφκες και βάσεις εξόρμησης βίαιων επιθέσεων;

Γιατί το πολιτικό, δημοσιογραφικό και πανεπιστημιακό κατεστημένο καλύπτουν τις ακραίες ομάδες που έχουν μετατραπεί σε πανεπιστημιακή αστυνομία σκέψεως μέσω της πολιτικής βίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: