Αντίο σε έναν μεγάλο Έλληνα

Τάσσος Παπαδόπουλος (1934-2008)

Εφημερίδα “Έρευνα”
18 Δεκεμβρίου 2008, σελ. 7


Ο σωτήρας της Κύπρου από την Πλεκτάνη Ανάν δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου 2008, μετά από μια άνιση μάχη με την επάρατη ασθένεια, την οποία έδωσε με το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την επιμονή, που χαρακτήριζαν κάθε στιγμή της ζωής του.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934. Σπούδασε νομικά στο Gray's Inn του Λονδίνου και ήταν παντρεμένος με δύο κόρες και δύο γιους.

Η μακρά πολιτική διαδρομή του ταυτίστηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά των Βρετανών, αλλά και στις μεγάλες μάχες για το Κυπριακό, ο Tάσσος Παπαδόπουλος ήταν πάντα παρών. Με σθένος και αξιοπρέπεια, σταθερή και αταλάντευτη στάση σε θέσεις και αρχές.

Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Συμμετείχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου και ψήφισε εναντίον της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου.

Ήταν ένας από τους τέσσερις αντιπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κύπρου.

Υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια ως Υπουργός, διαδοχικά ως Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Οικονομικών, Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπ. Υγείας και Υπ. Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Κορυφαία στιγμή για τον Tάσσο Παπαδόπουλο αλλά και τον Ελληνισμό της Κύπρου, το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Aνάν, τον Απρίλιο του 2004. Ως πρόεδρος είχε απευθύνει το ιστορικό διάγγελμα στις 7 Απριλίου του 2004 με το οποίο καλούσε τον κυπριακό λαό να απορρίψει στο δημοψήφισμα το Σχέδιο Aνάν.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από το διάγγελμα του. Ο λόγος του, το ήθος του και η ελληνοπρέπεια του ας γίνουν πυξίδα για τους μελλοντικούς Έλληνες ηγέτες:

«Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «Κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα. Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.

Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ,

Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στη κατάλυσή της.
Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Με μάτια βουρκωμένα, θα στρέψει το βλέμμα του προς τον λαό και θα του ευχηθεί «Καλή Ανάσταση». Ήταν Μεγάλη Τετάρτη.

Η Κύπρος έχασε έναν πατριώτη, έναν ακούραστο μαχητή. Ο Ελληνισμός τον ευχαριστεί για το έργο του και θα τον εγγράψει στην Ιστορία με χρυσά γράμματα.
Αιωνία του η μνήμη! Αθάνατος!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ !!!

Ανώνυμος είπε...

Αθάνατος!