17 Φεβρουαρίου 1914 - ανακήρυξη Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου
Στις 17 Φεβρουαρίου 1914, οι Βορειοηπειρώτες έλαβαν την ιστορική απόφαση να αγωνιστούν και να πεθάνουν, αν χρειαστεί για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας.
Ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου ο Συνταγματάρχης Σπυρομήλιος υψώνει πρώτος στη Χειμάρρα τη σημαία του Αυτονομιακού Αγώνα.
Στις 13 Φεβρουαρίου η Πανηπειρωτική Συντακτική Συνέλευση αποφασίζει την έναρξη του αυτονομιακού αγώνα και την επομένη, συγκροτείται στο Αργυρόκαστρο η Κυβέρνηση της Αυτονόμου Ηπείρου με Πρόεδρο τον Γεώργιο Χρ. Ζωγράφο και μέλη της τον Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο, τον Κορυτσάς Γερμανό, τον Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα, τον Αλέξανδρο Καραπάνο, τον Ιωάννη Παρμενίδη και τον Δημήτριο Δούλη.
Στις 17 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα, πάνω από 2000 Ιερολοχίτες, έχοντας επί κεφαλής τον Πρόεδρο Γεώργιο Ζωγράφο και τα μέλη της Κυβερνήσεως, κήρυξαν επίσημα την αυτονομία ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου.
Στις 27 Φεβρουαρίου, βγαίνει το διάταγμα της επιστρατεύσεως που καλεί στα όπλα όλους τους μάχιμους, από 18 μέχρι και 40 χρόνων.
Ημέρα επιστράτευσης ορίστηκε η 1η Μαρτίου. Φτάνει η μέρα της επιστράτευσης και το Αργυρόκαστρο, όπως κι άλλες πόλεις, γεμίζουν από Ιερολοχίτες, που είναι αποφασισμένοι να δώσουν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας τους.
Οι Βορειοηπειρώτες αγωνίστηκαν μόνοι τους απέναντι σε όλους: αγωνίστηκαν εναντίον των Αλβανών, εναντίον των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της Ιταλίας και της Αυστρο-Ουγγαρίας, εναντίον της εχθρότητας της ίδιας της Ελληνικής κυβέρνησης. Αγωνίστηκαν και νίκησαν στο πεδίο των μαχών με ανδρεία και πίστη στο δίκαιο του αγώνα τους.
Στις 24 Απριλίου με παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων υπογράφεται ανακωχή μεταξύ των εμπόλεμων μερών.
Στις 17 Μαΐου υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας από τις Μεγάλες Δυνάμεις, την Αλβανία και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Αυτονόμου Ηπείρου. Με βάση το Πρωτόκολλο:
-η Βόρειος Ήπειρος αναγνωρίζεται ως Αυτόνομη Πολιτεία στα πλαίσια του αλβανικού κράτους.
-αποστέλλει βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο.
-η ελληνική καθίσταται επίσημη γλώσσα της Βορείου Ηπείρου (στη διοίκηση και τα σχολεία), ενώ η αλβανική θα διδάσκεται προαιρετικά.
-η Βόρειος Ήπειρος θα διατηρεί δική της χωροφυλακή και δικά της δικαστήρια.
Δυστυχώς, οι συγκυρίες και τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων, καθώς και η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών οδήγησαν στην οριστική προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου στο κατασκευασμένο από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις βαλκανικό προτεκτοράτο τους, την Αλβανία, αφήνοντας τους αγώνες των Βορειοηπειρωτών ιστορικά αδικαίωτους.
Οι αγώνες όμως, όπως και οι άνθρωποι, δεν πεθαίνουν παρά μόνο όταν λησμονηθούν. Κλείνω με τα λόγια του Ίωνος Δραγούμη από το “Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα”: «Όταν ένας του Έθνους δε θέλει να χαθή το Έθνος, πως μπορεί το Έθνος να χαθή; Αφού εγώ δεν το θέλω, πως μπορεί να χαθή η Πατρίδα μου;»
Ο αγώνας συνεχίζεται, θα κλιμακωθεί και θα δικαιωθεί.
Σήμερα η Νεολαία Βορειοηπειρωτών διεκδικεί:
-Τον σεβασμό στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και την κατάργηση των μειονοτικών ζωνών στη Βόρειο Ήπειρο.
-Την απόδοση των περιουσιών των Ελλήνων και των ελληνικών κοινοτήτων στους νόμιμους δικαιούχους.
-Την αναγνώριση της Ελληνικής Γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Διοίκησης στις περιοχές με πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού.
-Την άδεια να χρησιμοποιούνται τα ελληνικά σύμβολα (σημαία, ύμνος) από τους Έλληνες κατοίκους.
-Την ίδρυση σχολείων σε όλη την αλβανική επικράτεια, όπου υπάρχουν Έλληνες, και την επέκταση της ελληνικής παιδείας μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
-Την αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και από κάθε επίσημο έγγραφο αναφορών που παραχαράσσουν την Ελληνική Ιστορία και προσβάλλουν την Εθνική Συνείδηση και Μνήμη των Ελλήνων.
-Την άμεση απογραφή του πληθυσμού με αναφορά στην εθνικότητα.
-Την διαμόρφωση της Διοικητικής Διαίρεσης της χώρας κατά τρόπο που να μην αλλοιώνεται η εθνοτική σύνθεση των περιοχών.
Φωτογραφία: Η ανακήρυξη της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (Αργυρόκαστρο 17 Φεβρουαρίου 1914)
1 σχόλιο:
«Εκείνο πάντως το οποίο οφείλουν όλαι αι Ελληνικαί Κυβερνήσεις να γνωρίζουν, είναι ότι το θέμα (της Βορείου Ηπείρου) υφίσταται. Και εκείνον το οποίον απαγορεύεται εις τον αιώνα, είναι δι΄ οιονδήποτε λόγον η απάρνησις του ιερού αιτήματος….. Καθ΄ όσον αφορά την Βόρειο Ήπειρο... η διεκδίκησις είναι ιερά και απαράγραπτος»
Γεώργιος Παπανδρέου (Ο "Γέρος της Δημοκρατίας"). Από ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων στις 12/6/1960
«Ο Ελληνισμός δε θα ζήσει αν μένει χωρίς οράματα κι ελπίδα. Μόνο αν μείνει άπαρτο το κάστρο της μνήμης, που το συντήρησαν και το συντηρούν οι θρύλοι και μαζί τους οι ενσαρκωτές της εθνικής ιδέας, το γένος θα δοξαστεί. Και μόνο αν αγκαλιάσει τη ζώπυρη Ελληνορθοδοξία του με συνειδητή πιστότητα, η φυλή θα επιβιώσει. Οι κάθε λογής υποτέλειες, οι συμβιβασμοί και οι ειρηνολογίες δεν συμβαδίζουν ούτε με τον εθνικό πατριωτισμό ούτε με το συμφέρον του Ελληνισμού.»
"Κεραυνός". Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ("Από χώμα και ουρανό")
Δημοσίευση σχολίου