Τι είδους ανθρώπους θα εκλέξουμε;

Ας στείλουμε επιτέλους στη Βουλή ανθρώπους που κατανοούν βιωματικά τον τρόπο ζωής μας, τις ανάγκες μας και τα προβλήματά μας.

Είναι επιεικώς ανόητο να πιστεύουμε ότι θα εκφράσουν ή θα υπερασπιστούν επαρκώς τα συμφέροντά μας οι ανεπάγγελτοι–επαγγελματίες πολιτικοί, οι τεχνοκράτες, οι μεγαλο-δημοσιογράφοι, οι προβεβλημένοι μεγαλο-δικηγόροι και μεγαλο-γιατροί, τα αστέρια της τέχνης και του αθλητισμού και οι γόνοι των πολιτικών που ως κύριο ή μοναδικό προσόν τους προβάλλουν το ηχηρό τους όνομα.

Πόσες φορές πήγαν να ψωνίσουν στη λαϊκή ή στο σουπερ-μάρκετ; Στήθηκαν ποτέ στην ουρά να πληρώσουν λογαριασμούς; Το νοίκι; Βίωσαν την πίεση από την άνοδο της δόσης των δανείων και τη στασιμότητα των εισοδημάτων τους; Τις απλήρωτες υπερωρίες ή την ημιαπασχόληση; Το άγχος μήπως απολυθούν ή μήπως κλείσει η μικρή τους επιχείρηση; Την πενιχρή σύνταξη; Πόσες φορές χρησιμοποίησαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Εμπιστεύτηκαν τα τυχόν σοβαρά προβλήματα υγείας τους στο ΕΣΥ; Ένιωσαν ανασφάλεια στη γειτονιά τους από τις συμμορίες των λαθρομεταναστών;

Αυτοί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον ρόλο του πολιτικού σαν έναν λάιφ-στάιλερ που κύριο στόχο έχει να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας. Για το λόγο αυτό κυκλοφορούν σε in μαγαζιά του Κολωνακίου και των βορείων προαστίων, ντυμένοι με την τελευταία λέξη της μόδας, οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα και διοργανώνουν πανάκριβες δεξιώσεις για τα άτομα του δικού τους «κύκλου».

Δεν μπορούμε βέβαια να τους κατηγορήσουμε για τον τρόπο που ζουν. Ως «επιτυχημένοι» δικαιωματικά τον απολαμβάνουν. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιληφθούμε πως ζουν μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα από τη δική μας. Βιώνουν άλλου είδους προβλήματα.

Δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τη δική μας πραγματικότητα. Οι πιο φιλότιμοι από αυτούς προσπαθούν να την προσεγγίσουν στο επίπεδο της θεωρίας, όχι της εμπειρίας.

Είναι άτοπο και άδικο, επομένως, τόσο για εμάς, όσο και για εκείνους, να περιμένουμε να μας εκπροσωπήσουν πολιτικά με την αυθεντική έννοια του όρου. Θα ήταν δίκαιο και δημοκρατικό οι Βουλευτές μας να εκπροσωπούν αναλογικά το σύνολο του κοινωνικού φάσματος. Από τους ψηφοφόρους εξαρτάται.

Πόσο μάλλον, όταν στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση ο ΛΑ.Ο.Σ. στελεχώνεται κυρίως από υποψηφίους που βιώνουμε καθημερινά τα ίδια προβλήματα και τους ίδιους στόχους με τον απλό, ανώνυμο πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: