Μία πρόταση για το ασφαλιστικό που αποσιωπήθηκε

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το βράδυ της αποφράδας Πέμπτης 8/7 το κατάπτυστο ασφαλιστικό–ταφόπλακα στις κατακτήσεις 100 χρόνων. Οι αγώνες των εργαζομένων από τις αρχές του 20ού αιώνα αναιρέθηκαν μέσα σε λίγες ώρες υπό την πίεση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις χλιαρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, «παρακάμπτοντας» το Σύνταγμα, ποδοπάτησε την τσαλακωμένη αξιοπρέπεια εργαζομένων και συνταξιούχων, με το επιχείρημα πως δήθεν δεν υπήρχε άλλος τρόπος να λυθεί το ασφαλιστικό. Προτείνει δε μία ενοποίηση των Ταμείων, με τρόπο που να ισοπεδωθούν οι συντάξεις προς τα κάτω.

Κι όμως υπάρχει λύση: Δημιουργία Τράπεζας με τα αποθεματικά των Ταμείων, όπου κάθε Ταμείο θα συμμετέχει αναλογικά με τα αποθεματικά του. Αυτή την πρόταση προσπαθούμε –πολλά στελέχη του ευρύτερου λαϊκού πατριωτικού κινήματος- να προωθήσουμε από το 2007.

Φανταστείτε ότι τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας ήταν τότε 5,7 δις ευρώ, της Πειραιώς 1,9 δις ευρώ και της Alpha 2,7 δις ευρώ, όταν τα αποθεματικά των Ταμείων ήταν 26 δις ευρώ και μόνο το ΙΚΑ είχε 5,9 δις ευρώ εκ των οποίων το 1,4 δις ευρώ σε μετρητά!

Για να φτιαχτεί μια τράπεζα απαιτούνται μόνο 5 εκ. ευρώ, ποσό αστείο για τα Ταμεία. Αυτή η κολοσσιαία τράπεζα θα μπορεί να ανοίξει θυγατρική ασφαλειών, όπου θα ασφαλίζει ο κόσμος το σπίτι του, το αυτοκίνητό του κλπ.

Μιλάμε για έναν κολοσσό πενταπλάσιο της Εθνικής Τράπεζας με μετρητά και ατελείωτο πελατολόγιο. Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα να κάνει εξαιρετικά συμφέρουσες επενδυτικές προτάσεις για το καταναλωτικό κοινό και να κερδίσει σύντομα ποσά, που με την παρούσα κατάσταση στα ταμεία ανήκουν στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

Ποιοι θα χάσουν;
-οι εκάστοτε κυβερνήσεις, γιατί θα πάψουν να έχουν πρόσβαση στον πακτωλό των αποθεματικών. Με την παρούσα κατάσταση χρησιμοποιούν το χρήμα για δανεικά κι αγύριστα. Φροντίζουν δε να τοποθετούν στις διοικήσεις των ταμείων κομματικούς, που δεν θα ζητήσουν πίσω τα λεφτά, εκπαιδεύοντάς τους παράλληλα στο τι θα λένε.
-οι τράπεζες, γιατί ξαφνικά θα βρεθούν με έναν κολοσσιαίο ανταγωνιστή χάνοντας πελάτες και καταθέσεις.
-οι επιτήδειοι που με προμήθειες, συμβάσεις κλπ. έχουν -με την παρούσα κατάσταση- σκανδαλωδώς πρόσβαση σε ατελείωτο χρήμα.

Ποιοι θα κερδίσουν;
-Όλοι οι ασφαλισμένοι, γιατί θα έχουν έναν κολοσσό που στο καταστατικό του θα εγγυάται την πληρωμή συντάξεων και τη διατήρηση των ορίων ηλικίας.
-Όλοι οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί θα μπορούν να εργάζονται με καλύτερους μισθούς και σύγχρονες συνθήκες στην τράπεζα και τις θυγατρικές της, χωρίς να χρειαστεί να απολυθεί κανείς.

Αφού υπάρχει αυτή η λύση, ιδιαιτέρως σε μία εποχή κρίσης, γιατί δεν εφαρμόζεται, ούτε καν την προτείνει κανείς;
Τα λεφτά είναι πολλά και η πολιτική και οικονομική ελίτ της Πατρίδας μας φροντίζει να εξαγοράζει τη σιωπή των διαπλεκόμενων βαρόνων των μμε και των μεγαλοδημοσιογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: