Φθινόπωρο 1973

Ας προσπαθήσουμε να εξετάσουμε αντικειμενικά τα γεγονότα το φθινόπωρο του 1973, χωρίς ιδεολογικές, πολιτικές ή κομματικές αγκυλώσεις.

Η εξαετής δικτατορία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου έβαινε προς το τέρμα της. Το φθινόπωρο του 1973 ξεκίνησε μια διαδικασία φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος. Στις 8 Οκτωβρίου 1973 παραιτήθηκαν όλοι οι στρατιωτικοί από τις καίριες θέσεις που κατείχαν και ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη, με κύρια αποστολή να προπαρασκευάσει και να διεξάγει βουλευτικές εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου 1974. Οι αδιάλλακτοι αξιωματικοί εξοργίστηκαν με την απόφαση του Γ. Παπαδόπουλου να τερματίσει την «επαναστατική παρένθεση» και έβαλαν στόχο να τον ανατρέψουν.

Ένα κομβικό σημείο αποτελεί ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος του Yom Kippur που ξέσπασε ταυτόχρονα (6 - 25 Οκτωβρίου 1973). Στις 17 Οκτωβρίου ο ΟΠΕΚ ανήγγειλε ότι δεν θα έστελνε πλέον πετρέλαιο στα έθνη που υποστήριζαν το Ισραήλ. Το πετρέλαιο εκτοξεύτηκε από 3 στα 40 δολάρια ανά βαρέλι.

Παρά την ανακωχή οι Άραβες, έχοντας καταλάβει την Χερσόνησο του Σινά, ετοιμάζονταν στα τέλη Νοεμβρίου 1973 να ξαναρχίσουν τον πόλεμο έχοντας το πλεονέκτημα. Ο παγκόσμιος εβραϊσμός ξεσηκώθηκε για την σωτηρία της μητέρας πατρίδος.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, για να εξευμενίσουν τους Άραβες, αρνήθηκαν τον ανεφοδιασμό και την πτήση στον εναέριο χώρο τους στα αμερικανικά αεροπλάνα που βρίσκονταν καθ’ οδόν προς το Ισραήλ.

Στις 21 Νοεμβρίου ο Κίσσινγκερ -αναζητώντας σανίδα σωτηρίας- έστειλε «νότα» στον Παπαδόπουλο, ζητώντας επέκταση ελλιμενισμού του 6ου αμερικανικού Στόλου στην Ελευσίνα και ελεύθερη διέλευση των αμερικανικών αεροπλάνων με πολεμοφόδια από την Σούδα προς το Ισραήλ (με βάση την από το 1971 «συμφωνία διευκολύνσεων» Ελλάδας – ΗΠΑ). Στις 23 Νοεμβρίου Παπαδόπουλος και Μαρκεζίνης συνυπέγραψαν την απόρριψη της αμερικανικής «νότας».

Στις 25 Νοεμβρίου 1973, την κυβέρνηση Μαρκεζίνη διαδέχθηκε η κυβέρνηση Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου, μετά το πραξικόπημα του ταξίαρχου Δημ. Ιωαννίδη. Σημειώστε πως η αδελφή του Ιωαννίδη είχε παντρευτεί τον Ζακ Αλαζράκη, ιδιοκτήτη της κλινικής «Κυανούς Σταυρός», «Μεγάλο Ευεργέτη της Ισραηλιτικής Κοινότητος Αθηνών» και -όπως φημολογείται- συνομιλητή του Κίσσινγκερ.

Το καθεστώς Παπαδόπουλου έπεσε εξαιτίας του ΟΧΙ προς τους Αμερικανούς. Το Πολυτεχνείο ήταν η αφορμή. Ενθουσιώδεις φράσεις όπως «το Πολυτεχνείο έριξε τη δικτατορία» ή «οι φοιτητές κατάφεραν το τελικό χτύπημα ενάντια στην χούντα» είναι ανακριβείς. Το αντίθετο ακριβώς συνέβη. Η επάνοδος στη λαϊκή κυριαρχία ανεστάλη και επιβλήθηκε μία δικτατορία χειρότερης μορφής.

Βεβαίως οι έγκλειστοι στο Πολυτεχνείο νεαροί και φοιτητές αγωνίζονταν εναντίον της χούντας, χωρίς να γνωρίζουν ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν. Ανέκαθεν στις πλάτες των αγωνιστών - ιδεολόγων παίζονται τα πιο βρώμικα «πολιτικά παιχνίδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: