Τα κόμματα «νίκησαν», η Ελλάδα ηττήθηκε

Μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών μπορεί να οδηγήσει στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων:

-Τέλος στο σενάριο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

-Εντυπωσιακή η αποχή, κυρίως των νέων ανθρώπων.

-Ο δικομματισμός είναι εφτάψυχος, αφού -παρά τις σημαντικότατες απώλειες όχι μόνο σε ποσοστά, αλλά κυρίως στον αριθμό των ψηφοφόρων που τον εμπιστεύονται- οι εκπρόσωποι του νίκησαν στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

-Το ΚΚΕ πανηγυρίζει την κατακόρυφη άνοδο των ποσοστών του, κάτι που οφείλεται όχι στην αύξηση αλλά στην συσπείρωση των ψηφοφόρων του, τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ - ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ συσπειρώνουν μόλις το 55-65% των παραδοσιακών ψηφοφόρων τους.

-Στην Αττική και το συνολικό ποσοστό Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, Αλαβάνος, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 28,9%, ενώ το συνολικό ποσοστό της Κεντροδεξιάς (ΝΔ, ΛΑΟΣ) είναι μόλις 27%.

-Εξίσου εντυπωσιακό το 5,3% της Χρυσής Αυγής στο Δήμο Αθηναίων που αντικατοπτρίζει την αγανάκτηση των πολιτών για την κατάντια του ιστορικού κέντρου, εξαιτίας των λαθρομεταναστών

-Δικαίωμα να πανηγυρίζει έχει και ο κ. Τζανετάκος, αφού από χθες έπαψε να έχει το χαμηλότερο ποσοστό νεοδημοκράτη υποψηφίου στην Αττική, αφού το 20,4% του κ. Κικίλια είναι χειρότερο.

-Η ψήφος αλλά και η αποχή των πολιτών ερμηνεύεται κατά το δοκούν:
α) Πανηγυρίζει ο κ. Σαμαράς, γιατί «ο ελληνικός λαός …καταδίκασε τις πολιτικές του μνημονίου» προσθέτοντας ότι «ακόμη και όσοι απείχαν απέρριψαν τα εκβιαστικά διλήμματα του ΠΑΣΟΚ». Άσχετο αν η ΝΔ έχει ψηφίσει το 60% των αντιλαϊκών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση μετά τη ψήφιση του μνημονίου. Άλλωστε, η «αναγεννημένη» ΝΔ που «κατάφερε να μηδενίσει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ» δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε καν το ποσοστό της συντριπτικής ήττας του κ. Καραμανλή το Σεπτέμβριο του 2009.

β) Το ΠΑΣΟΚ ερμηνεύει την αποχή, όχι ως καταδίκη του μνημονίου, αλλά σαν ένα μούδιασμα των πολιτών απέναντι στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα, τα οποία οι ίδιοι πολίτες γνωρίζουν ότι είναι αναγκαία και γι αυτό δεν τα «μαυρίζουν» αλλά τα ανέχονται απέχοντας. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε εμφατικά «ο λαός μας έφερε στην εξουσία ένα χρόνο πριν και σήμερα επιβεβαίωσε ότι αυτή την αλλαγή επιζητά».

Τελικά, είμαστε άξιοι της τύχης μας. Όταν οι πάντες φοβούνται ότι οι Έλληνες θα επαναστατήσουν με τα άδικα και ατελέσφορα μέτρα, αλλά επιβραβεύουν τους δυνάστες τους, τότε αύριο ας μην κλαψουρίζουν. Χάθηκε μία μοναδική ευκαιρία να δείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς, τη φτώχεια, την ανεργία και τους ξενόδουλους.

1 σχόλιο:

Κ. Μ. είπε...

κριμα που ο Αδωνις δεν συσπειρωσε παρα το 55% οσων ψηφισαν ΛΑΟΣ το 2009 στις βουλευτικες. Αν και τα πηγες αποτι μαθαινω πολυ καλα σε σταυρους δε θα σε καμαρωσουμε περιφερειακο συμβουλο χαρη στην επιμονη του Αδωκι και του Καρατζαφερη για ΝΑΙ στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

φυγε απο τους μαλακες