Τουρκικός εκφοβισμός για τις ΑΟΖ

Μόλις αντιλήφθηκαν τα γεράκια της Άγκυρας ότι οι Ισραηλινοί δεν αστειεύονται, στράφηκαν στον εύκολο στόχο, την Ελλάδα: Οι έρευνες που δρομολογεί η Τουρκία στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και η ανακοίνωσή της ότι προχωρεί σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ με το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου, απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην περιοχή.

Η Τουρκία επιχειρεί να θέσει υπό στρατιωτικό κλοιό περιοχή της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ (η πρώτη δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί, η δεύτερη έχει): 10 πυραυλάκατοι, 2 φρεγάτες και 1 σκάφος ανεφοδιασμού, θα συνοδεύουν τα 4 νορβηγικά ερευνητικά πλοία, που θα κάνουν έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου για λογαριασμό της Τουρκίας επί δίμηνο.

Οι γεωλογικές έρευνες δείχνουν ότι σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή, που ξεκινά από τα χωρικά ύδατα της Συρίας, διέρχεται νοτίως της Κρήτης και εκτείνεται ως την ΑΟΖ της Λιβύης και την Τυνησία, έχουν εντοπιστεί πολύ μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι το «κοίτασμα του Ηροδότου».

Γι αυτό το λόγο η Τουρκία επιχειρεί να κατοχυρώσει de facto ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Άλλωστε, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει δηλώσει προκλητικά ότι «το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Η Τουρκία όμως δε διαθέτει ΑΟΖ στη θαλάσσια αυτή περιοχή, γιατί το Καστελόριζο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, διαθέτει χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), η οποία εφάπτεται με αυτήν της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση, σε διεθνές επίπεδο πλέον, είναι η ατολμία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στο θέμα της ΑΟΖ διαθέτει δύο πολύ ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά:
-Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας απέ-στειλε στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών με την οποία επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγο¬ρηματικό τρόπο τις ελληνικές θέσεις για το ανατολικό όριο της υφαλοκρηπίδας του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου.
-Από τον Φεβρουάριο του 2011 το Ισραήλ προχώρησε στην σαφή αναγνώριση ως 100% της ελληνικής ΑΟΖ, που αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου, εκδίδοντας σχετικούς χάρτες. Σημειώνεται ότι τη συμφωνία με το Ισραήλ για τις ΑΟΖ έχει κυρώσει ομόφωνα η κυπριακή Βουλή.

Φωτ. άνω: Οι ΑΟΖ της ανατ. Μεσογείου σύμφωνα με Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Φωτ. κάτω: Η τουρκική εκδοχή για τις ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: