Τα «χαράτσια» …εκτός ευρωπαϊκής λογικής

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, ξεκαθάρισε πως «η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το τέλος ακινήτων, αλλά πληρώνει κανονικά το λογαριασμό του ρεύματος».

Ο επίτροπος επεσήμανε τη σαφή υποχρέωση των κρατών μελών -σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο- «να παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια», ενώ η σχετική οδηγία «δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών τόνισε πως «η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές», ξεκαθαρίζοντας πως η διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων παραβιάζει την κοινοτική οδηγία.

Ακολούθησε η δήλωση της Συνηγόρου του Πολίτη Κ. Σπανού, η οποία χαρακτήρισε το μέτρο «υπέρμετρα επαχθές», τονίζοντας ότι η καταβολή του τέλους ακινήτων δεν πρέπει να συνδυαστεί με τη διακοπή ηλεκτροδότησης, λόγω της σημασίας που έχει το ηλεκτρικό ρεύμα για τη ζωή του ανθρώπου.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου -φανερά συγκινημένη από όσα είπαν ο Επίτροπος και η Συνήγορος- έστειλε τα ΜΑΤ στο Χολαργό και την Καλλιθέα για να σπάσουν στο ξύλο και να συλλάβουν όποιον τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για το επαχθές και αντιδημοκρατικό χαράτσι. Η δημοκρατική τους συνείδηση τους υπαγορεύει να μας «τα παίρνουν» και να μας δέρνουν.

Η ιστορική μου μνήμη με γυρίζει αναγκαστικά 225 χρόνια πίσω, τότε που Οθωμανός ιδιοκτήτης και διοικητής της Αθήνας ήταν ο Χατζή Αλή πασάς. Ονομαστός για τα χαράτσια που επέβαλλε και την ωμότητα που έδειχνε σε όποιον δεν μπορούσε να τα πληρώσει.

Όπως εξιστορεί στα απομνημονεύματά του ο Παναγής Σκουζές, κατά τη διακυβέρνηση του, από τις 1500 ελληνικές οικογένειες των Αθηνών, οι περισσότερες έχασαν τα υπάρχοντά τους, ξεσπιτώθηκαν, πέθαναν, θανατώθηκαν, ή ξεριζώθηκαν. Οι φυλακές της Αθήνας γέμισαν άνδρες και γυναίκες. Δεν χωρούσαν καθιστοί, παρά μόνον όρθιοι ο ένας δίπλα στον άλλο. Από τον πολύ συνωστισμό και οι ασθενέστεροι ξημέρωσαν πεθαμένοι όρθιοι.

Κύριοι που κυβερνάτε στο όνομα της Τρόικας, γιατί σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπείτε τον ελληνικό λαό. Τσάμπα πήγαν τα κολλέγια, τα πτυχία, οι γλώσσες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα σας. Δεν έχετε αποτινάξει ακόμα και σήμερα την οθωμανική λογική. Αυτήν επιστρατεύσατε στα δύσκολα. Οι ικανότητες σας φαίνετε πως απέχουν πολύ από το να διοικήσετε δημοκρατικά ένα σύγχρονο κράτος, βασιζόμενοι σε θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: