Τι να κάνουμε

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές κατά της επιβολής τέλους ακινήτων, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Ο εκβιασμός για διακοπή του ηλεκτρικού -θεμελιώδους αγαθού για την επιβίωσή μας- πέρα από αντιδημοκρατικός είναι χυδαίος και απάνθρωπος. Είναι προφανές ότι οι κυβερνώντες -παρά την απερίφραστη αποδοκιμασία του μέτρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συνήγορο του Πολίτη και την κοινωνία στο σύνολό της- προσπαθούν να το διατηρήσουν και να το επιβάλλουν για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για όσο καιρό ισχύει θα είμαστε «νοικάρηδες» στην ιδιοκτησία μας.

Το ζήτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς που καλούμαστε να πληρώσουμε το ένα χαράτσι μετά το άλλο. Όταν μέρα με την ημέρα τα εισοδήματά μας συρρικνώνονται και εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται.

Ας έχουμε κατά νου πως από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού ως την εντολή διακοπής μεσολαβούν τουλάχιστο 40 ημέρες. Τις εξαντλούμε ακόμα και αν έχουμε πρόθεση να το πληρώσουμε.

Σε κάθε Δήμο λειτουργούν λαϊκές επιτροπές και συντονιστικά που αντιστέκονται στο χαράτσι. Στην Καλλιθέα απευθυνόμαστε στην «Πρωτοβουλία Πολιτών Καλλιθέας», στο 2109514628, protovouliakallitheas@googlegroups.com

Δεν αφήνουμε κανένα συνεργείο να μπει σε ιδιωτικό χώρο, για να κόψει το ρεύμα, παρά μόνο παρουσία εισαγγελέα.

Αν ο μετρητής ρεύματος βρίσκεται σε προαύλιο χώρο, κλειδώνουμε την εξώπορτα ώστε η πρόσβαση σε αυτό να είναι δυνατή μόνο με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη. Σε μονοκατοικίες όπου ο μετρητής βρίσκεται στο πεζοδρόμιο, φροντίζουμε να τον κλείσουμε με ένα ξύλινο ή μεταλλικό ερμάριο και βάζουμε ένα γερό λουκέτο. Στις πολυκατοικίες -όπου όλοι μετρητές είναι σε ένα κοινό ντουλάπι- βάζουμε ένα γερό λουκέτο και το κλειδί το κρατάει π.χ. ο διαχειριστής ή αντικαταστάτης του.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις φροντίζουμε ώστε το ρολόι να είναι προσβάσιμο μόνο την προβλεπόμενη ημερομηνία καταγραφής της ένδειξης του μετρητή (αναγράφεται στον λογαριασμό).

Εμποδίζοντας την διακοπή του ρεύματος από τον μετρητή, η μόνη επιλογή που μένει στην ΔΕΗ είναι να κινητοποιήσει συνεργείο με καλαθοφόρο όχημα, προκειμένου να κόψει την παροχή ρεύματος από την κολώνα. Σε αυτήν την περίπτωση και αφού έχουμε συνεννοηθεί με τους γείτονες μας, είμαστε εκεί για να τους εμποδίσουμε.

Ακόμα και αν καταφέρουν να μας κόψουν το ρεύμα, μπορούμε να το επανασυνδέσουμε με τη βοήθεια συνεργείου διαθέσιμων τεχνικών που υπάρχουν και στην πόλη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: