Μετά τους φονικούς εμπρησμούς

Εφημερίδα "Έρευνα"
6 Σεπτεμβρίου 2007, σελ. 7

Είναι άτοπο και ανέντιμο να κάνει κάποιος αντιπολίτευση πάνω σε θύματα, στάχτες και πυροπαθείς. Ας αφήσουμε τους Έλληνες πολίτες να αποδώσουν ευθύνες στην κάλπη. Απλώς, επιθυμώ να εκφράσω κάποιους προβληματισμούς:

Α) Έννοιες όπως ο πατριωτισμός, η ασφάλεια και η κοινωνική αλληλεγγύη που χλευάζονται συνεχώς από μία νεοταξική ελίτ στη χώρα μας, αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι αποτελούν τα θεμέλια ενός Έθνους για να αντιμετωπίσει υψηλής επικινδυνότητας κρίσεις.

Β) Επιχειρώντας μία καλοπροαίρετη κριτική σε όσους διαχειρίζονται την εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες αναρωτιέμαι, μπορεί κάποιος από αυτούς να αντικρύσει κατά πρόσωπο τους πυροπαθείς και να ισχυρισθεί ότι οικοδόμησε ένα κράτος αδιάβλητο και αποτελεσματικό, που προλαμβάνει τις κρίσεις ή τουλάχιστον τις αντιμετωπίζει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο; Ή μήπως όλα αυτά τα χρόνια με τη συνυπευθυνότητα της πλειονότητας των πολιτών η κομματοκρατία οδήγησε στην κατασκευή ενός κρατικού μηχανισμού μη αξιοκρατικού και γι αυτόν το λόγο χαλαρού, αποσυντονισμένου και κατά συνέπεια ανέτοιμου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μία κρίση αυτού του μεγέθους;

Γ) Η απουσία κτηματολογίου, δασολογίου και το ισχύον νομικό καθεστώς, μήπως αποτελούν έμμεσα κίνητρα για τη δράση των εμπρηστών;

Δ) Η έννοια της «ασσύμετρης απειλής», της απειλής γενικότερα, πρέπει να κατονομαστεί συγκεκριμένα. Διαφορετικά, η φαντασία των πολιτών καλπάζει σε ακραία σενάρια. Πόσο μάλιστα, όταν οι Αλβανοί του UCK, πριν δύο χρόνια απειλούσαν ότι μετά το Κοσσυφοπέδιο θα κάψουν την Ελλάδα και οι «Γκρίζοι Λύκοι» περηφανεύονταν σε συνέδριό τους πως έκαψαν τη Ρόδο το 1995.

Όσον αφορά στα μέτρα αντιμετώπισης, τα οποία θα καλό θα ήταν να αποφασίσει το σύνολο της πολιτικής μας ηγεσίας από κοινού, πρέπει να θέσουν ως στόχους:

-Να διασφαλιστούν ιδιοκτησιακά οι πυρόπληκτοι, ώστε με κανένα τρόπο να μη στερηθούν τη γη τους με ό,τι απέμεινε. Οφείλουμε να αποτρέψουμε ένα εσωτερικό μεταναστευτικό ρεύμα. Η ύπαιθρος σε Πελοπόννησο και Εύβοια δεν πρέπει να αδειάσει από τους κατοίκους της.

-Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε επιμέρους ζητήματα. Πχ η υπ. Παιδείας δήλωσε πως θα ενισχύσει τους πυρόπληκτους φοιτητές με 1500 Ευρώ. Αρκούν για έναν φοιτητή που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη, ο οποίος βασιζόταν στο εισόδημα από τις ελιές της οικογένειας του που έχουν καεί;

-Οι τοπικές αρχές, ο Στρατός και ομάδες εθελοντών θα πρέπει να φροντίζουν προληπτικά για τον καθαρισμό και την επίβλεψη των δασών κατά τους επικίνδυνους μήνες. Το ίδιο επιβάλλεται και για την αντιπλημμυρική προστασία. Θα ήταν τραγικό ό,τι άφησε όρθιο η φωτιά να το παρασύρει το νερό.

-Οφείλουμε στα 66 θύματα και όλους τους πληγέντες να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: