Συρρίκνωση του δικομματισμού…

εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ"
19 Σεπτεμβρίου 2007, σελ. 2


Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να επικράτησε άνετα στις εκλογές, ωστόσο με το 41,8% της αναλογούν μόλις 152 έδρες στη Βουλή. Μία ισχνή αυτοδυναμία, η οποία προμηνύει μία ασθμαίνουσα κυβερνητική πορεία. Εφόσον επιθυμεί λοιπόν να εξαντλήσει την τετραετία ή έστω να διανύσει ένα σεβαστό μέρος της, οφείλει να κάνει πράξη τη σεμνότητα, την ταπεινότητα και να προχωρήσει σε έναν ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία.

Το σχόλιο του Κώστα Σκανδαλίδη για το εκλογικό αποτέλεσμα πως «τις εκλογές δεν τις κέρδισε η ΝΔ, αλλά τις έχασε το ΠΑΣΟΚ», είναι αρκετά εύστοχο, όπως και οι πανηγυρισμοί της αριστεράς για συρρίκνωση του δικομματισμού. Κάτι που δεν επεσήμανε κανείς, όμως, είναι πως το ποσοστό της ΝΔ συρρικνώθηκε περισσότερο από αυτό του ΠΑΣΟΚ: Το 41,8% της ΝΔ είναι μικρότερο κατά 3,5 μονάδες σε σχέση με το 45,3% του 2004, ενώ το 38,1% του ΠΑΣΟΚ είναι μειωμένο κατά 2,4% μον. σε σχέση με το 40,5% του 2004.

Η οριακή, έστω, αυτοδυναμία της ΝΔ έσωσε προς το παρόν το κυβερνόν κόμμα του «μεσαίου χώρου», όπως αρέσκεται να αυτοπροσδιορίζεται, από μία εσωστρέφεια ανάλογη με αυτήν που εκδηλώθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, το λεγόμενο «μητσοτακικό μπλοκ» βγήκε ενισχυμένο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα στην σταυροδοσία των Βουλευτών.

Η συρρίκνωση αυτή του δικομματισμού από το 85,9% στο 79,9% δείχνει πως οι Έλληνες ψηφοφόροι αρχίζουν να εκδηλώνουν τη δυσφορία τους προς τα δύο μεγάλα κόμματα και στην κάλπη. Δυσπιστούν τόσο στον «Πατριωτισμό» που ξαφνικά προέβαλλαν το τελευταίο δεκαήμερο πριν τις εκλογές, όσο και στις επαγγελίες για μία δικαιότερη και ασφαλέστερη ελληνική κοινωνία.

Το μεν ΠΑΣΟΚ μίλησε για αναδιανομή του πλούτου, τη στιγμή που οι μνήμες από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου –τη μόνη πραγματική αναδιανομή πλούτου που πραγματοποιήθηκε επί κυβερνήσεων Σημίτη- είναι νωπές.

Η ΝΔ δεν άνοιξε προεκλογικά τα χαρτιά της για τη λύση που προτίθεται να δώσει στο ασφαλιστικό. Μέγιστο ατόπημα, πόσο μάλλον, όταν το σκάνδαλο των ομολόγων παραμένει ανοιχτό καθώς προκηρύχθηκαν εκλογές μία ημέρα πριν ανακοινωθεί το πόρισμα Ζορμπά στο Κοινοβούλιο.

Λογικό ήταν οι Έλληνες πολίτες να στραφούν είτε προς την αριστερά, η οποία βγήκε ενισχυμένη, είτε προς τον ΛΑ.Ο.Σ. Κάτι που δεν επισημάνθηκε, επίσης, είναι πως ο Πατριωτικός χώρος εκπροσωπείται συσπειρωμένος στη Βουλή με 10 Βουλευτές μετά από απουσία δεκαετιών, τη στιγμή που οι πατριωτικές ιδέες σπιλώνονται σήμερα στην Ελλάδα περίπου όπως οι σοσιαλιστικές κατά τη δεκαετία του ’60.

Έκπληξη ήταν η κατάληψη της έκτης θέσης από τους Οικολόγους Πράσινους, με συνολικό ποσοστό 1,05%, ξεπερνώντας τη Δημοκρατική Αναγέννηση. Αποτελεί μεγάλη επιτυχία, αν αναλογιστούμε πως ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τα μέσα ενημέρωσης και δηλώνουν παρόντες σε μία κρίσιμη εποχή για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: