Η "λογική" της χαμένης ψήφου

Εφημερίδα “Α1”
1 Σεπτεμβρίου 2007, σελ. 9


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, ενώ επιθυμούν να εμπιστευτούν την ψήφο τους σε ένα «μικρό» κόμμα που τους εκφράζει περισσότερο, τελικά στην κάλπη ψηφίζουν ΝΔ ή ΠΑ.ΣΟ.Κ, «για να μην πάει χαμένη η ψήφος», αφού το μικρό κόμμα δεν έχει ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές.

Βασιζόμενος στη λογική αυτή, ο δικομματισμός καταγράφει ένα ποσοστό γύρω στο 85%. Οι ιθύνοντες στην Ρηγίλλης και στην Χαρ. Τρικούπη διαπιστώνουν πως ο Έλληνας μπορεί να γκρινιάζει και να διαμαρτύρεται, αλλά στο τέλος σε αυτούς εμπιστεύεται τη διακυβέρνηση της χώρας, και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά.

Είναι λογικό, επομένως, να επιδεινώνεται η αλαζονεία τους και να συνεχίζουν να κυβερνούν για άλλη μία τετραετία με τον ίδιο τρόπο: ερήμην του λαού και συχνά ενάντια στη βούληση και τα συμφέροντά του. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς δεν έχουν εισπράξει μέχρι τώρα στην κάλπη ένα ηχηρό μήνυμα που να λέει «φτάνει ως εδώ, αλλάξτε πολιτική».

Αυτό που θα προβλημάτιζε σοβαρά τις ηγεσίες του δικομματισμού, θα ήταν μία κατακόρυφη πτώση του ποσοστού του από 85% σε 75%. Βλέποντας τα ποσοστά και την κοινοβουλευτική τους ισχύ να ψαλιδίζονται θα «ένιωθαν» την ανάγκη να αφουγκραστούν τον λαό.

Η παρούσα εκλογική αναμέτρηση προσφέρεται για μία τέτοιου είδους εξέλιξη. Ας συνειδητοποιήσουμε πως μετά από αρκετές δεκαετίες είναι η πρώτη φορά που ο πατριωτικός χώρος διεκδικεί συσπειρωμένος στον ΛΑ.Ο.Σ. με σοβαρές αξιώσεις την είσοδό του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και αυτό είναι κατόρθωμα του Γ. Καρατζαφέρη.

Από την άλλη, τα κόμματα εξουσίας χαρακτηρίζονται πλέον από μία ατυχή ιδιοτυπία. Οι θέσεις τους σε βασικά ζητήματα –όπως η χωρίς όριο εισροή μεταναστών, η χωρίς αντάλλαγμα ελληνική υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μη απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της 6ης Δημοτικού, η ανεξέλεγκτη δράση των τραπεζών και των διαφόρων καρτέλ στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, το ασφαλιστικό, κ.α.- εάν ετίθεντο μία προς μία στην κρίση του ελληνικού λαού σε δημοψηφίσματα, θα αποδοκιμάζονταν σε ποσοστά από 65% ως 90%.

Επιβάλλεται, επομένως, να αντιστραφεί η νοοτροπία του ψηφοφόρου και να συνειδητοποιήσει ότι η ψήφος του θα πάει πραγματικά χαμένη, αν επιλέξει ξανά τον δικομματισμό.

Στον ΛΑ.Ο.Σ. έχουμε ΟΡΑΜΑ. Δώστε μας τη δύναμη για δράση και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Να κάνουμε πράξη την ΡΗΞΗ και την ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: