Κωνσταντίνος Ψάχος: ο Μουσικός, ο Λόγιος

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, οργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα, στις 30 Νοεμβρίου 2007, με θέμα: "Κωνσταντίνος Ψάχος. Ο Μουσικός, ο Λόγιος".

Ο Κωνσταντίνος Ψάχος υπήρξε πολυσχιδής επιστημονική και καλλιτεχνική προσωπικότητα. Tο έργο και η συμβολή του στην ιστορική, επιστημονική και μουσικολογική έρευνα και επί των τριών κλάδων της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής δημιουργίας (Αρχαίας, Βυζαντινής και Δημοτικής) έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην πορεία της Ελληνικής Μουσικής. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν ανακοινώσεις από ειδικούς μουσικολόγους.

Οι ανακοινώσεις πλαισιώθηκαν με την παρουσίαση, για πρώτη φορά, του μικρού Παναρμονίου, που κατασκεύασε ο οίκος Steinmayer με τις οδηγίες του Κ. Ψάχου. Το μοναδικό αυτό όργανο ανήκει στη μουσειακή Συλλογή του ΚΕΕΛ. Το παραχώρησε ευγενικά η κ. Ελένη Ντάλλα.

Με την ημερίδα αυτή το Κέντρο Λαογραφίας ανέδειξε την προσωπικότητα και το έργο του Κωνσταντίνου Ψάχου, αλλά και απέδωσε ευχαριστίες στην κα. Ελένη Ντάλλα, η οποία διαφύλαξε με φροντίδα και αγάπη το πολύτιμο αρχείο του και εμπλούτισε την μουσειακή Συλλογή του Κέντρου με την δωρεά των κέρινων μουσικών κυλίνδρων και του μικρού «Παναρμονίου», του μοναδικού υπάρχοντος στον κόσμο οργάνου που λειτουργεί και έχει τη δυνατότητα να αποδώσει τις λεπτεπίλεπτες αποχρώσεις των διαστημάτων της ελληνικής μουσικής.

Μία αναμνηστική φωτογραφία με την κα. Ελένη Ντάλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: