Επόμενη (επανά)Σταση: Δυτική Θράκη

Εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα"
22 Φεβρουαρίου 2008, σελ. 2


Με συναυλίες, βεγγαλικά, κορναρίσματα αυτοκινήτων, αλβανικές, αμερικανικές, αγγλικές και τουρκικές σημαίες, τραγούδια και χορούς στους δρόμους και τις πλατείες, που κράτησαν όλη τη νύχτα, πανηγύρισαν την Κυριακή (17 Φεβρουαρίου) οι Αλβανοί Κοσοβάροι την διακήρυξη για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Το γεγονός πανηγύρισαν αλβανικά κόμματα και οργανώσεις, τόσο στα Τίρανα όσο και στο Τέτοβο της FYROM.

Η ΕΕ προετοιμάζει σε τέσσερις μήνες την αποστολή 2.000 προσώπων στο Κοσσυφοπέδιο (1.500 αστυνομικούς, 250 δικαστές και εισαγγελείς) οι οποίοι θα προέρχονται από όλα τα κράτη μέλη αλλά και από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πιο σημαντική πολιτική αποστολή στην ιστορία της ΕΕ. Ο ρόλος της –τυπικά- είναι να βοηθήσει την αστυνομία και τους δικαστικούς θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου στην πρόοδό τους για την επίτευξη των ευρωπαϊκών κανόνων. Πρακτικά, όμως, αποδεικνύεται πως η ΕΕ ενισχύει και νομιμοποιεί θεσμικά τα σχέδια των ΗΠΑ για τη Βαλκανική.

Εναντίον της ανεξαρτησίας της Σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου τάσσονται οι αρχές του Βελιγραδίου, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία. «Η κυβέρνηση της Σερβίας θεωρεί παράνομη αυτή την απόφαση που ελήφθη εκτός της αιγίδας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρεται στην επίσημη νότα διαμαρτυρίας της σερβικής κυβέρνησης προς την προεδρία της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να δώσει εντολή στον απεσταλμένο του στην Πρίστινα να ακυρώσει την πράξη ανεξαρτητοποίησης του «ψευδοκράτους» του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι εφαρμόζουν ανήθικη πολιτική στα Βαλκάνια και την πολιτική αυτή επιβάλουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς σημείωσε πως «με μία τέτοια απόφαση, η ΕΕ αποδέχεται την πολιτική της απόσχισης ως λύση στο πρόβλημα των μειονοτήτων».

Η Ρωσία, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί ακόμη να απειλήσει σε βαθμό που να φοβίσει τις ΗΠΑ, σπεύδει να επωφεληθεί ανακοινώνοντας πως προτίθεται να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες την Αμπχαζία και την Ν. Οσετία.

Η πρόθεση των ΗΠΑ και πολλών μεγάλων χωρών της ΕΕ όχι μόνο να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου αμέσως μετά την κήρυξή της αλλά και να την ενισχύσουν θεσμικά, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ, πρέπει να μας ανησυχεί.

Η ανεξαρτησία στο Κοσσυφοπέδιο δημιουργεί «προηγούμενο» που νομιμοποιεί την αυτοδιάθεση των μειονοτήτων ως πρόσχημα για τη διάσπαση των Εθνικών Κρατών και την δημιουργία μορφωμάτων που καταλήγουν προτεκτοράτα των ΗΠΑ με τη συνδρομή της ΕΕ.

H Ελλάδα οφείλει να αντιδράσει σθεναρά στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Γιατί, διαφορετικά, είναι λογικό να σπεύσουν οι άσπονδοι σύμμαχοί μας και να παρατηρήσουν πως είναι παράλογο η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα να δέχεται αδιαμαρτύρητα την ανεξαρτητοποίηση της αλβανικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο και να μην αποδέχεται το ίδιο για τους τουρκόφωνους μουσουλμάνους στην Κατεχόμενη Κύπρο σήμερα ή στη Δυτική Θράκη αργότερα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΙΡΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ
ΚΑΙ ΓΑΛΑΝΑ ΜΑΤΙΑ
ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΛΑΒΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Άριστα κύριε Τσιλιμίγκρα! Επιτέλους, κάποιος που προσπαθεί να ξυπνήσει την πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας και να την πείσει πως το μόνο που θα κερδίσει με την ανοχή και την αδιαφορία της είναι πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα... Αλλά το συμαντικότερο είναι πως, όλα αυτά τα πράττετε, όχι εξ' αιτίας κάποιου οικονομικού, πολιτικού, ή άλλης φύσεως συμφέροντός, αλλά μόνο επειδή αγαπάτε πραγματικά την Πατρίδα σας και νιάζεστε για το μέλλον τόσο το δικό της, όσο και ο δικό μας... ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ! ! Αντ. Γεωργιάδης