Μπράβο στον Αντώνη Σαμαρά

Έχω επανειλημμένως παραπονεθεί για τη σιωπηρή συνενοχή των στελεχών του δικομματισμού σχετικά με το Σκοπιανό. Αυτή τη σιωπή έσπασε ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν έχω παρά να τον συγχαρώ και να ευχηθώ σύντομα να τον ακολουθήσουν και άλλοι.

Συγκεκριμένα. σε συνέντευξη του στην εκπομπή "Αλλη Οψη" της ΝΕΤ και το δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη που μεταδόθηκε το Σάββατο 15/3/2007, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε αντίθετος με κάθε σύνθετη και διπλή ονομασία των Σκοπίων και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χαρίσει το όνομά της σε μια χώρα που σε λίγο δεν θα υπάρχει. Είπε μεταξύ άλλων:

Ένα σύνθετο όνομα όπως το «Άνω Μακεδονία», πέραν του ότι παραδίδει τίτλους βαριάς πολιτιστικής, εθνικής κληρονομιάς σε μιαν άλλη χώρα, νομιμοποιεί, όπως θα έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων …Ένα τμήμα των Σκοπίων δεν πρόκειται σε λίγο να υπάρχει. Και δεν νομίζω ότι είναι φρόνιμο εμείς να χαρίσουμε το όνομά μας σε μια χώρα που σε λίγο δεν θα υπάρχει. Ούτε καν πιστεύω ότι είναι φρόνιμο για το ΝΑΤΟ να τους βάλει μέσα στο ΝΑΤΟ όταν αναπόφευκτα επαναλαμβάνω είναι σίγουρο ότι σε λίγο δεν θα υπάρχουν…

-«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προειδοποιούσε για τον δύσκολο συνδυασμό δυνάμεων στην περιοχή. Και εννοούσε τις τρεις χώρες οι οποίες καιροφυλακτούν πάντα πίσω από τα Σκόπια. Και μιλάω για Αλβανία, Βουλγαρία και Σερβία. Αυτή τη θέση πίστεψα τότε (1992). Και αυτή η θέση, που τότε ήταν μια θέση διορατική, σήμερα είναι μια θέση ασφαλής… Ύστερα από μεγάλες πιέσεις, κατάφεραν οι Κοσσοβάροι, να τους αναγνωρίσουν ως ξεχωριστό κράτος, χωρίς τον ΟΗΕ. Δίπλα ακριβώς είναι το Τέτοβο. Που λέει γιατί σε αυτούς δώσατε το δικαίωμα να ανεξαρτητοποιηθούν, και εμάς μας υποχρεώνετε με το ζόρι να συμβιώνουμε με τους Σλάβους, τους υπόλοιπους μέσα στα Σκόπια, με τους οποίους δεν έχουμε τίποτα κοινό; Πιστεύω ότι είναι αναπόδραστο, είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή και αυτοί θα αναγνωριστούν. Επομένως ένα τμήμα των Σκοπίων δεν πρόκειται σε λίγο να υπάρχει. ..

Σε βάθος χρόνου εγώ θεωρώ ότι το «Άνω Μακεδονία» θα γίνει «Μακεδονία». Δεν θα λέγονται «ΑνωΜακεδόνες», όπως δεν λέγονται και οι Βρετανοί «Μεγαλοβρετανοί». Αλλά γι αυτούς τους λόγους το ΝΑΤΟ βιάζεται να τους βάλει μέσα, για να τους σώσει από την εσωτερική τους διάλυση. Η ιστορία δεν περπατάει με τον βηματισμό τον δικό σας, τον δικό μου, ή του κ. Νίμιτς. Η ιστορία έχει την δικιά της τροχιά. Και νομίζω ότι είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη σήμερα να βλέπουμε και να πιστεύουμε ότι θα υπάρχει ένωση του Κοσσόβου και του Τετόβου. Αν μετά θα γίνει η μεγάλη Αλβανία…»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν ο Μητσοτάκης είχε αφήσει τον Σαμαρά να χειριστεί το θέμα, αν δεν τον είχε αποπέμψει από το ΥπΕξ για να επιβάλει την δική του εθνοπροδοτική πολιτική, τώρα τα πράγματα θα ήσαν διαφορετικά.
Και τώρα ακόμη ο Καραμανλής έχει καιρό. Μπορεί και πρέπει πάραυτα να αποπέμψει από ΥπΕξ την κόρη του Μητσοτάκη, που του έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί και να καλέσει τον Σαμαρά. Καλύτερα να πέσει από την πρωθυπουργία, αλλά με το κεφάλι ψηλά και την συνείδηση ήσυχη, παρά να γραφεί το όνομά του στην Ιστορία δίπλα σ' αυτά των Εφιάλτη και Πήλιου Γούση, Σημίτη και άλλων.