Η Eurovision, τα πούπουλα και το Σκοπιανό

Η πιο “παράδοξη” συμμετοχή στον φετινό διαγωνιχμό τραγουδιού της Eurovision είναι σίγουρα αυτή της Ιρλανδίας. Η πάλαι ποτέ υπερδύναμη της Eurovision, αποφάσισε να στείλει στο Βελιγράδι μια... μαριονέτα! Ο «Ντάστιν η γαλοπούλα» (Dustin the turkey), με το τραγούδι του "Irlande Douze Points" καλεί τους Ευρωπαίους να δώσουν 12 βαθμούς στη χώρα του.

Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρει η παράδοξη αισθητική του τραγουδιού που έχει ξεσηκώσει τους φαν του διαγωνισμού της Eurovision ανά την Ευρώπη. Μας πειράζει και έχει προκαλέσει την οργή μας, επειδή αποκαλεί τα Σκόπια Macedonia.

Σε ένα σημείο προς το τέλος του τραγουδιού, προσπαθώντας να αποσπάσει τις ψήφους των χωρών από την ανατολική Ευρώπη, οι στίχοι λένε «Ανατολική Ευρώπη σε αγαπάμε, σου αρέσει το ιρλανδέζικο στιφάδο ή μόνο το γκούλας; Κούνησε τα πούπουλα σου.» και παραθέτει μία λίστα από χώρες περιλαμβάνοντας και την «Macedonia»:

«Listen Bulgaria we love you
Belarus, Georgia, Montenegro,
Moldavia, Albania, Croatia,
Poland, Russia, Ukraine,
Macedonia, Love you Turkey»

Η υπεύθυνη ομάδα της ιρλανδικής συμμετοχής δήλωσε ότι «δεν είχαμε πρόθεση να θίξουμε κανένα και η γεωγραφία δεν είναι το δυνατό μας σημείο». Δεν είπαν ακόμα αν θα αλλάξουν τον επίμαχο στίχο.

Όσον αφορά στην ΕΡΤ δεν μάθαμε αν και πώς προτίθεται να αντιδράσει, ώστε να διευθετηθεί το θέμα.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει κάποιο secret combination Ιρλανδίας - Σκοπίων... Αυτό πάντως που αποδεικνύεται περίτρανα είναι ότι τα Σκόπια έχουν παγιωθεί ως Macedonia στον μέσο Ευρωπαίο και η Ελλάδα δεν μπόρεσε να καταδείξει στους Ευρωπαίους πόσο σημαντικό είναι για εμάς το ζήτημα της ονομασίας.

Για του λόγου το αληθές μπορείτε να δείτε το τραγούδι και να διαβάσετε τους στίχους του:
http://www.eurovision.tv/event/artistdetail?song=24489&event=1468

Δεν υπάρχουν σχόλια: