Η βάση Bondsteel στο Κοσσυφοπέδιο

Εφημερίδα "Α1"
29 Μαρτίου 2008, σελ. 16


Πίσω από τα ζητήματα του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων βρίσκεται η στρατιωτική βάση Bondsteel, η οποία τυχαίνει να είναι η μεγαλύτερη αμερικανική βάση από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Καταλαμβάνει εκτάσεις στα εδάφη τόσο του Κοσσυφοπεδίου όσο και της Βαρδαρίας (fyrom). Το 1999, ως αποτέλεσμα των ισοπεδωτικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο στρατός των ΗΠΑ «απαλλοτρίωσε» 10.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης, κοντά στην πόλη Ουρόσεβατς, και άρχισε την κατασκευή του στρατοπέδου.

Το Camp Bondsteel ετοιμάστηκε από την KBR (Kellogg’s, Brown & Root Services) θυγατρική της Halliburton Oil σε τρία χρόνια. Για την κατασκευή δούλεψαν 24 ώρες το 24ωρο πάνω από 1.000 Αμερικανοί μηχανικοί και περισσότεροι από 7.000 Αλβανοί εργάτες.

Με οδικό δίκτυο 25 χιλιόμετρα, πάνω από 300 κτίρια και το καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο της Ευρώπης, αποκαλείται από τους Αμερικανούς «Grand Dame» (Μεγάλη Κυρία), και εξυπηρετεί περισσότερους από 7.000 στρατιώτες. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, πολύ σύντομα θα μεταφερθεί εκεί η αμερικάνικη αεροπορική δύναμη που σταθμεύει στο Aviano της Ιταλίας.

Η ΚBR εξασφαλίζει και τη λειτουργία του στρατοπέδου. Φροντίζει για την παροχή νερού και ηλεκτρισμού, τη λειτουργία των πλυντηρίων και την παρασκευή γευμάτων. Το προσωπικό ξεπερνά τα 10.000 άτομα, κυρίως Αλβανοί, οι οποίοι αμείβονται με 2 δολάρια την ώρα. Ο τόπος γύρω από το στρατόπεδο είναι πάμπτωχος με τον δείκτη της ανεργίας να φτάνει το 80%.

Σημειώστε ότι η βάση Bondsteel -η οποία υποτίθεται πως θα διασφάλιζε την επιστροφή και την ασφάλεια των προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο- «συμπτωματικά» βρίσκεται δίπλα στον αμερικανικών συμφερόντων διαβαλκανικό αγωγό πετρελαίου ΑΜΒΟ (Albania, Macedonia, Bulgaria Oil).

Η αμερικάνικη Υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης (US Trade & Development Agency – TDA) χρηματοδότησε τις μελέτες της εταιρείας AMBO (θυγατρικής της Halliburton Oil). Χρηματοδότες της AMBO είναι ακόμα η EXXON-Mobil και η Chevron. Πρακτικά, το Κοσσυφοπέδιο κυβερνούν οι ίδιοι επιχειρηματικοί γίγαντες που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ, προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Ο πετρελαιαγωγός AMBO υπό αυστηρό αμερικάνικο στρατιωτικό έλεγχο θα συνδέσει τις αγορές της Ευρώπης με το πετρέλαιο της Κασπίας. Ακόμη και αν θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο στον αγωγό, αυτό θα οδεύει προς τις αγορές, μόνο αν το επιτρέπει η Ουάσιγκτον.

Η αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή υποχρεώνει τις ΗΠΑ να έχουν βάσεις και ελευθερία πτήσεων πάνω από τα Βαλκάνια για να μπορούν να προστατεύσουν το πετρέλαιο της Κασπίας. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παραμείνουν επί μακρόν στα Βαλκάνια. Γίνεται αντιληπτή, λοιπόν, η σπουδή των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν την ένταξή της fyrom στο ΝΑΤΟ και την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ας σημειωθεί ότι ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Dick Cheney, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Halliburton μέχρι το 2000. Η εταιρεία Halliburton δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια είτε η ίδια είτε μέσω θυγατρικών. Να πώς διαπλέκονται τα οικονομικά συμφέροντα με τις πολιτικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Επιμένω και επαναλαμβάνω πως η μόνη αποτελεσματική πρόταση για να σταματήσουν άμεσα προς την ελληνική ηγεσία, τόσο οι κάθε είδους πιέσεις και προσβλητικές διαμεσολαβήσεις των ισχυρών, όσο και η αδιαλλαξία των γειτόνων μας είναι να ψηφισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ότι «η περαιτέρω διεύρυνση της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ θα επικυρώνονται από τον Ελληνικό λαό με δημοψήφισμα».

Άλλωστε, σε δέκα μήνες πιθανότατα η ηγεσία στις ΗΠΑ θα είναι διαφορετική, όπως και οι τάσεις αλλά και τα συμφέροντα που θα εκφράζει. Η ελληνική ηγεσία σε συνεργασία με τους ομογενείς μας στις ΗΠΑ οφείλει να προσεγγίσει άμεσα εκείνες τις ομάδες του Δημοκρατικού κόμματος που εκφράζουν αντίρροπα οικονομικά συμφέροντα από εκείνα των ρεπουμπλικανών και της Halliburton, τα οποία θα συγκλίνουν με τα ελληνικά. Ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ η πολυάριθμη ελληνική ομογένεια αποτελεί ισχυρό μοχλό πίεσης.

Παρακολουθήστε το video που δείχνει την αμερικανική στρατιωτική βάση Bondsteel στο Κοσσυφοπέδιο:
http://www.youtube.com/watch?v=KOY6_ytgTlg

Για τον ρόλο των ρεπουμπλικανών και του Dick Cheney, αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα διαβάστε το σχετικό άρθρο μου:
http://tsilimigrasyiannis.blogspot.com/2008/03/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: