Κυπριακό – 2 μήνες πριν τον κρίσιμο Δεκέμβριο
«Θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση για μία ενιαία, επανενωμένη Κύπρο. Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες-πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτή η δήλωση εμπεριέχει το θετικό στοιχείο του αιτήματος για απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε κάποια προειδοποίηση προς την Άγκυρα, για το τι μέλλει γενέσθαι αν δεν απομακρύνει τα κατοχικά στρατεύματα.
Ταυτόχρονα μιλά για «ενιαία επανενωμένη Κύπρο», χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αποδέχεται ή αποκλείει τη λύση μίας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Οι πατριώτες στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν έχουν λησμονήσει πως λίγες ώρες πριν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απευθύνει το διάγγελμά του προς τον κυπριακό Ελληνισμό, με το οποίο τον καλούσε να απορρίψει το σχέδιο Ανάν, ο Γιώργος Παπανδρέου, αρχηγός πλέον το ΠΑΣΟΚ, σε μια κίνηση πέρα από κάθε πολιτική δεοντολογία, εξέφρασε με ανακοίνωση-υποστήριξη στο σχέδιο.
Τέλος, πρακτικά, συντάσσεται με την απόπειρα εθνικού αποχρωματισμού που επιχειρεί το ΑΚΕΛ στην Κύπρο.
Αυτά περιείχε η δήλωση-ευχολόγιο του Πρωθυπουργού μας, ενώ η Τουρκία αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία που της επιβάλλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία. Εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει ακόμη και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η τουρκική πολιτική αποσκοπεί σταθερά σε de facto αποδοχή από τους Ευρωπαίους, ότι οι επιθετικές βλέψεις της Άγκυρας κατά χωρών - μελών της ΕΕ δεν συνιστούν εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ(!) Οι Ευρωπαίοι, βλέποντας την ελληνική απραξία, είναι ουσιαστικά πρόθυμοι να το αποδεχθούν σιωπηρά.
Όμως, είναι τρομερά επικίνδυνο για τη χώρα μας να εδραιωθεί στην Ευρώπη η αντίληψη ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Άγκυρας εναντίον μας αποτελεί απλώς ένα «διμερές θέμα» το οποίο δεν επηρεάζει τις ευρω-τουρκικές διαπραγματεύσεις.
Το πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο Κυπριακό είναι πως εμπεδώθηκαν κάποιες ψευδαισθήσεις, σε σημείο μάλιστα που κάποιοι πιστεύουν ότι μια κακή λύση στην Κύπρο είναι δυνατόν να διορθωθεί από την καλή διάθεση της Τουρκίας ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να πιέσει η Ελλάδα τα πράγματα. Γι αυτό το λόγο κρίνεται επιτακτική η άμεση μεταστροφή της πολιτικής της Ελλάδος στο Κυπριακό.
Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα και η Κύπρος θα ασκήσουν βέτο τον Δεκέμβριο ή θα επιτρέψουν -σαν να μην συμβαίνει τίποτα- τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας.
Κάποτε επιτέλους ας πάρει η τουρκική ηγεσία ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν φωνή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου