Πώς έκρυβαν οι Ναζί τους θησαυρούς των κατακτημένων

Με αφορμή τα υβριστικά δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο για τη χώρα μας, πολύς λόγος γίνεται για το ζήτημα της λεηλασίας του χρυσού και των οικονομικών πόρων της Πατρίδας μας κατά την κατοχή. Είναι επίκαιρη, επομένως, η αναφορά στην ανακάλυψη του μεγαλύτερου «ναζιστικού» θησαυρού από τα συμμαχικά στρατεύματα το 1945.

Σε αλατωρυχεία βάθους 800 μέτρων κοντά στο χωριό Merkers, νοτιοδυτικά του Βερολίνου. Διαθέτουν πέντε εισόδους και 58 χλμ σήραγγες. Οι Ναζί είχαν μεταφέρει τους θησαυρούς του Τρίτου Ράιχ από την πρωτεύουσα, σε αυτήν την κρυψώνα, επειδή οι Ρώσοι προέλαυναν γοργά στις ανατολικές πεδιάδες.

Στις σήραγγες αυτές βρέθηκαν:
-7 δισ. ευρώ σε 550 σάκους με ράβδους χρυσου.
-18.527 χρυσά νομίσματα της Γαλλίας, της Ελβετίας, και της Ελλάδας.
-Χιλιάδες χρυσά και ασημένια κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι.
-Πίνακες και έργα τέχνης αμύθητης αξίας, αλλά και σημαντικά βιβλία.
-Γερμανικοί καλλιτεχνικοί θησαυροί.
-Μερικές σακούλες με χρυσά δόντια από τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός των Ναζί που αποθηκεύτηκε σε ένα μέρος. Από εδώ και πέρα υπάρχουν δύο εκδοχές:

α) Οι θησαυροί φορτώθηκαν σε δεκάδες φορτηγά και αναχώρησαν σε άγνωστη κατεύθυνση και τίποτε δεν έγινε από τότε γνωστό για την τύχη του θησαυρού.

β) Η μετακίνηση έγινε με τρένο καταλαμβάνοντας το μέγεθος δεκατριών βαγονιών. Τα αγαθά και τα έργα τέχνης που διασώθηκαν, μεταφέρθηκαν στην τράπεζα Reichsbank της Φραγκφούρτης, για την ταξινόμηση περιουσιών.

Αξίζει να αναφερθεί πως ακόμα και σήμερα, πολλά έργα τέχνης και χρυσαφικά που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί εξακολουθούν να αγνοούνται.

2 σχόλια:

ΦΙΛΙΠΠΟΣ είπε...

Προς το Blog σας
Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
www.ksipnistere.blogspot.com

www.ksipnistere.gr
Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.

Manuel είπε...

Uέλω κι εγώ να σε ενημερώσω για το νεο μου blog www.skiste.blogspot.com Πρώτα ξυπνήστε και μετα σκίστε...