Εορταστικό «περιτύλιγμα»

Τα Χριστούγεννα και γενικότερα οι ημέρες των εορτών έχουν απολέσει το πνεύμα της χριστιανοσύνης σε μεγάλο βαθμό. Η ίδια η εικόνα του Χριστού σπανίζει τις ημέρες αυτές.

Οι μηχανισμοί διαμόρφωσης της μαζικής ιδεολογίας, με μπροστάρηδες τα μέσα ενημέρωσης, έχουν πετύχει τη μετάλλαξη των Χριστουγέννων σε μια «εορτή» υπερκατανάλωσης. Σε εποχή οικονομικής κρίσης η εορταστική περίοδος είναι η χρυσή ευκαιρία για να κινηθεί η αγορά.

Όσον αφορά στην πνευματικότητα είναι πλήρως παραγκωνισμένη. Οι «έχοντες» αντιμετωπίζουν την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς -το ρεβεγιόν- σαν μια φιέστα, κατά την οποία οφείλουν να ξοδέψουν στα ξενυχτάδικα μία μικρή περιουσία, φορώντας τα καινούργια τους ρούχα και κοσμήματα, να καπνίσουν τα ακριβά τους πούρα, να αρχίσουν το λουλουδοπόλεμο και να απολαύσουν το θέαμα με τις καλλίγραμμες κυρίες που λικνίζουν τα σχεδόν ημίγυμνα κορμιά τους μέχρι πρωίας.

Ποια η σχέση του αυθεντικού μηνύματος της θείας Γέννησης στην ταπεινή φάτνη με τα χλιδάτα περιτυλίγματα, τα λουκούλεια γεύματα, τους πορτιέρηδες, το νοθευμένο αλκοόλ, τα ντεσιμπέλ και τους καπνούς στα μπουζουξίδικα και τα κλαμπ;

Η πρωτοχρονιά μοιάζει ζωντανή διαφήμιση του τζόγου. Λαχεία, λόττο, τζακ ποτ, καζίνο που κάνουν τα πάντα για να προσελκύσουν τον πελάτη… ρουλέτες, μάρκες, τράπουλες …για το καλό του χρόνου.

Ο άγιος Βασίλειος της παρρησίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς έχει αντικατασταθεί από τον συμπαθέστατο μεν Santa Klaus, ο οποίος ωστόσο δεν παύει να είναι επινόηση ενός αναψυκτικού. Τα παιδιά που πιστεύουν στην ύπαρξη του αναλώνουν το νόημα των Εορτών στο δώρο που θα του ζητήσουν, ενώ η αθώα πίστη που τρέφουν προς τον Santa και τους οικείους τους, κλονίζεται τραυματικά, όταν μαθαίνουν πως δεν υπάρχει.

Που καιρός για περισυλλογή, προσευχή, επικοινωνία με το εσωτερικό είναι. Τόσο ισχυρό είναι το ρεύμα της νέας τάξης που ελάχιστοι τολμούν να αντισταθούν και να αποτελέσουν «παραφωνία». Αυτοί οι ελάχιστοι όμως βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με το πνεύμα των εορτών. Είναι αυτοί που δεν αρκούνται στη συσκευασία, στο περιτύλιγμα, αλλά αναζητούν και το περιεχόμενο. Καλή η καλοπέραση, ιδιαίτερα σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, αλλά ας μη χάνουμε την επαφή μας και με τα αληθινά μηνύματα των ημερών.

Εύχομαι το 2012 να δώσει στον καθένα αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη και θα του χαρίσουν γνήσια ευτυχία! Χρόνια πολλά!!!

1 σχόλιο:

yannidakis είπε...

"βράβευση τσι μέρας" για την Δευτέρα σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.

Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[