Χωρίς μεσάζοντες

Επιτέλους! Ξύπνησαν κάποιοι Έλληνες παραγωγοί και τόλμησαν να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και την αισχροκέρδεια. Έκαναν πέρα τα «παράσιτα» που εκτινάσσουν στα ύψη τις τιμές από το χωράφι μέχρι τους πάγκους της λαϊκής και τα ράφια των super markets.

Στην Κατερίνη, το Βόλο, τη Βέροια, το Νευροκόπι και αλλού καινοτόμησαν αξιοποιώντας τη δύναμη του διαδικτύου και πούλησαν τις πατάτες τους σε τιμή συμφέρουσα και για τους ίδιους και για τους καταναλωτές.

Εκατοντάδες οικογένειες παραγγέλνουν μέσω διαδικτύου φθηνές πατάτες με 2,5 ευρώ το 10κιλο (δηλ. 25 λεπτά το κιλό). Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά super markets να κατεβάσουν την τιμή της πατάτας γύρω στα 30 λεπτά το κιλό.

Τη σκυτάλη πήρε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμα και δήμοι του λεκανοπεδίου (Γαλατσίου και Ελληνικού-Αργυρούπολης) ανακοίνωσαν στους δημότες τους πως μπορούν να παραγγέλνουν συμπληρώνοντας ένα έντυπο στο Δημαρχείο.

Οι καταναλωτές, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο, επέλεξαν σε ποσοστό 55% το ελαιόλαδο ως το κατεξοχήν προϊόν που θα ήθελαν να προμηθεύονται απευθείας από τους παραγωγούς, ενώ ακολουθούν το αλεύρι (11%), τα μακαρόνια, τα φασόλια και το ρύζι.

Ενόψει Πάσχα έπονται και οι κτηνοτρόφοι. Ανακοίνωσαν πως προτίθενται και αυτοί να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να διαθέσουν φτηνά αμνοερίφια. Η απευθείας διάθεση του πασχαλινού οβελία θα σημαίνει κέρδος τουλάχιστον 2,5 ευρώ ανά κιλό για τον παραγωγό και έκπτωση για τον καταναλωτή 3-4 ευρώ.

Ξύπνησε και το υπ. Ανάπτυξης. Σχεδιάζει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής λαχαναγοράς.
Σε αυτήν θα συμμετέχουν παραγωγοί νωπών προϊόντων αλλά και μεταφορείς, οι οποίοι θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για το είδος, την ποιότητα, την προέλευση, την ποσότητα, την τιμή και την τοποθεσία των προϊόντων τους.

Βεβαίως, το φαινόμενο η τιμή από τον παραγωγό να φτάνει στον καταναλωτή υπερδιπλάσια κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει. Οι μεσάζοντες θερυβημένοι απειλούν: «Αυτό θα τελειώσει και σύντομα θα γυρίσετε σε μας».

Ωστόσο, η αρχή έγινε. Σε περίοδο κρίσης η «μαφία» των μεσαζόντων δεν έχει θέση στην αγορά. Και αφού η κρατική διοίκηση και οι υπεύθυνοι φορείς, επί δεκαετίες, δεν έδειξαν πως διαθέτουν την ισχύ ή τη βούληση να περιορίσουν την αισχροκέρδεια αυτών που παρασιτούν στην ελληνική αγορά, το έπραξαν οι παραγωγοί. Εμείς, ως καταναλωτές οφείλουμε να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες. Αυτό επιτάσσει το συμφέρον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: