United States of …Albania

Εφημερίδα “Έρευνα”
14 Ιουνίου 2007, σελ. 7

Υποδοχή εθνικού ήρωα επεφύλαξαν οι Αλβανοί στον Αμερικανό πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα με κανονιοβολισμούς, ενώ πλήθος κόσμου κρατούσε σημαίες και των δύο χωρών.

Ο Τζορτζ Μπους κατέστησε δύο πράγματα σαφή. Την πρόθεση για επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη και πως «το τελικό αποτέλεσμα στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι η ανεξαρτησία».

Οι ΗΠΑ, δήλωσε, δεν επιθυμούν ένα «διάλογο χωρίς τέλος» και θα προχωρήσουν, με ή χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μία απόφαση για την ανεξαρτησία.

Ο κ. Μπερίσα ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την «ιστορική» επίσκεψή του στα Τίρανα, ενώ ο αλβανικός τύπος αφιέρωσε διθυραμβικά πρωτοσέλιδα. Ο πρόεδρός του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, δήλωσε ότι ουδέποτε είχε αμφιβολίες για την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη Μπους στη γειτονιά μας σίγουρα σηματοδοτεί εξελίξεις. Από τη μία, η ανησυχητική προοπτική να βρεθεί η Ευρώπη με την «αντιπυραυλική ασπίδα» στο μέσον μιας νέας ψυχροπολεμικής περιόδου είναι άκρως ανησυχητική.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ αποτελούν μία υπερδύναμη ισχύος. Γνωρίζουν ότι ο ιστορικός κύκλος της παγκόσμιας κυριαρχίας τους θα κλείσει, πόσο μάλλον σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ραγδαίων εξελίξεων και ανακατατάξεων.

Για το λόγο αυτό προσπαθούν να μεταβάλλουν τα γεωπολιτικά δεδομένα στα Βαλκάνια. Προσπαθούν να αλλάξουν τις στρατηγικές ισορροπίες, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επιστροφή της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, τώρα που η Ρωσία ανακτά τις δυνάμεις της. Ο αμερικανικός σχεδιασμός για το μέλλον της περιοχής έχει ως αιχμή την ανακήρυξη του ανεξάρτητου Κόσσοβου.

Ενώ είναι δηλωμένη η αντίδρασή της Κίνας και της Ρωσίας στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, η ΕΕ παρακολουθεί τις ΗΠΑ παθητική και αδύναμη και δε φαίνεται διατεθειμένη να αντιταχθεί στην όλο και μεγαλύτερη διείσδυση των Αμερικανών στα Βαλκάνια.

Στα πλαίσια αυτά επιδιώκεται η διαμόρφωση μίας ζώνης βόρεια της Ελλάδας, που θα περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, το διασπασμένο κράτος των Σκοπίων και την Θράκη αργότερα και θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να επικοινωνούν απρόσκοπτα με βάσεις από την Αδριατική ως την Μαύρη Θάλασσα. Μία κρίσιμη περιοχή για την επιδιωκόμενη επιρροή των ΗΠΑ στον Καύκασο, την Κασπία και την κεντρική Ασία, όπου υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο έλεγχος αυτής της ευρείας περιοχής είναι καθοριστικός για τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες.

Η ανεξαρτησία ή έστω η διευρυμένη αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο δημιουργεί «προηγούμενο» που νομιμοποιεί την αυτοδιάθεση των μειονοτήτων ως πρόσχημα για τη διάσπαση των Εθνικών Κρατών και την δημιουργία πολυπολιτισμικών μορφωμάτων που καταλήγουν προτεκτοράτα της Υπερδύναμης.

Στο μεταξύ, οι Αλβανοί εθνικιστές πέτυχαν τον πρώτο στόχο τους (ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο) και κάνουν όνειρα για ανεξάρτητο Τέτοβο στην ΠΓΔΜ και ανεξάρτητη Τσαμουριά (Θεσπρωτία). Φαντάζονται την μεγάλη Αλβανία που ίσως πάρει την μορφή μίας ομοσπονδίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αλβανίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: