Μαίνεται ο αλβανικός αλυτρωτισμός

Εφημερίδα “Έρευνα”
11 Οκτωβρίου 2007, σελ. 7


Οι Αλβανοί αρχίζουν και συνειδητοποιούν ότι οι Αμερικανοί «προστάτες» τους πρώτιστα εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς στόχους τους στα Βαλκάνια και ελάχιστα ενδιαφέρονται για τον αλβανικό αλυτρωτισμό.

Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, μόλις η Ρωσία στήριξε την Σερβία και δεν υποχώρησε στην παραχώρηση ανεξαρτησίας στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, ακόμα και με εδαφικά ανταλλάγματα, οι ΗΠΑ έκαναν πίσω και αναζητούν τρόπο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους προσεγγίζοντας την σερβική ηγεσία.

Ωστόσο, ούτε η υπόσχεση ότι, αμέσως μετά την παραχώρηση από το Βελιγράδι ανεξαρτησίας στους Κοσσοβάρους, θα ακολουθήσει άμεσα η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπιασε τόπο. Ο σερβικός λαός σε πρόσφατη δημοσκόπηση απάντησε στην συντριπτική του πλειοψηφία ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το Κοσσυφοπέδιο και όχι η ένταξη στην ΕΕ.

Η «Παγκόσμια Αλβανική Ένωση» (LSHB) έχει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εθνικής συνείδησης των Αλβανών για την υλοποίηση του οράματος της δημιουργίας της «Φυσικής Αλβανίας».

Ταυτόχρονα, οι αλυτρωτικές οργανώσεις ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Η εθνικιστική οργάνωση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου “FBKSH” (Μέτωπο για την Εθνική Ενοποίηση των Αλβανών) εξέδωσε στις 27 Σεπτεμβρίου μία ανακοίνωση όπου αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα τα εξής:
-Συνεχίζει συστηματικά τις προσπάθειές για ενοποίηση των αλβανικών εδαφών. Μία ανάγκη που προέκυψε από την εχθρική πολιτική των Σλάβων και των Ελλήνων.
-Θα παρεμποδίσει με κάθε τρόπο τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου στο Κοσσυφοπέδιο.
-Δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ένταξη της διχοτομημένης Αλβανίας στην ΕΕ. Θεωρεί τμήματα της Αλβανίας εκτός από το Κόσσοβο, την περιοχή Σαντζάκ του Μαυροβουνίου, την «Κοιλάδα του Βαρδάρη» του κράτους των Σκοπίων και την «Τσαμουριά» που βρίσκεται υπό ελληνική κατοχή.
-Το στρατιωτικό σκέλος του FBKSH, το AKSH, καλεί όλους τους Αλβανούς να στρατευτούν στις τάξεις του για να υλοποιήσουν τον εθνικό τους στόχο, την «Εθνικά Ενωμένη Αλβανία».

Ταυτόχρονα, το «Κίνημα για Ενότητα» (LB), μία νέα πολιτική οργάνωση του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε στην πρώτη της συνέλευση ότι στόχος της είναι η ενοποίηση όλων των αλβανικών εδαφών σε ένα ενιαίο αλβανικό κράτος και δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει ούτε το διάλογο, ούτε πολιτικά μέσα. Επικεφαλής της οργάνωσης είναι ο Άβνι Κλινάκου, πρώην στέλεχος του UCK.

Γίνονται ξεκάθαρες πλέον οι προθέσεις των Αλβανών εθνικιστών για μία ενωμένη Μεγάλη Αλβανία με οποιοδήποτε κόστος. Το ζήτημα που προκύπτει είναι το μέγεθος και το είδος της επιρροής που διαθέτουν οι οργανώσεις αυτές στους αλβανικούς πληθυσμούς στα Βαλκάνια και κυρίως στην αλβανική διασπορά, που στη χώρα μας είναι πολυάριθμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: