Συμμετοχική Δημοκρατία και μεταναστευτική πολιτική

Εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα"
26
Οκτωβρίου 2007, σελ. 2


Στην Ελβετία η συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστική στις πολιτικές αποφάσεις, αφού οι Ελβετοί πολίτες αποφασίζουν άμεσα με συχνότατα δημοψηφίσματα. Οι έννοιες της «Κοινότητας» και της «συμμετοχικής Δημοκρατίας» αποτελούν ουσιώδη συστατικά του Πολιτεύματος και δεν είναι λαϊκίστικες αερολογίες, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εξαιτίας του αναλογικού εκλογικού νόμου εκεί, κανένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Ούτως ή άλλως, κανένα από τα «μεγάλα» κόμματα δεν ξεπερνά το 30%. Έτσι, στην σταθερά επταμελή «ομοσπονδιακή κυβέρνηση» συνασπισμού, που εκλέγεται κάθε χρόνο από την Βουλή, κανένα κόμμα δεν κατέχει πάνω από δύο υπουργεία.

Αν και είναι επόμενο να υπάρχουν διαφωνίες μέσα στην κυβέρνηση, αυτό δεν σημαίνει διάλυσή της. Αν δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε απόφαση για κάποιο ζήτημα τα (τέσσερα συνήθως) κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν, τότε εκδίδεται ένα φυλλάδιο που περιέχει τις θέσεις όλων των πλευρών και η απόφαση λαμβάνεται άμεσα από τους πολίτες με δημοψήφισμα. Εκεί δεν τίθεται εκβιαστικά το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία». Έχουν γνήσια δημοκρατία.

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή, 21 Οκτωβρίου, ισχυρότερη παράταξη του ελβετικού Κοινοβουλίου αναδεικνύεται το Λαϊκό Κόμμα (SVP) με 29%, καταλαμβάνοντας τις 55 από τις 200 έδρες. Αξιοσημείωτο είναι, πως το 29% αποτελεί με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό που κατέγραψε κόμμα στην Ελβετία από το 1919.

Οι εκλογές αυτές ήταν οι περισσότερο φορτισμένες των τελευταίων δεκαετιών. Το SVP στην προεκλογική εκστρατεία ζήτησε σκληρότερους νόμους για τη μετανάστευση και το άσυλο σε μία χώρα, όπου ισχύει ήδη μία πολύ αυστηρή νομοθεσία για τη νομιμοποίηση των μεταναστών.

Προτείνει ως νόμο, οι ανήλικοι μετανάστες που παρανομούν να απελαύνονται άμεσα από την Ελβετία μαζί με τις οικογένειές τους. Η προεκλογική του αφίσα απεικόνιζε τρία άσπρα πρόβατα να κλοτσάνε ένα μαύρο έξω από την ελβετική Σημαία, με σύνθημα «Για την ασφάλεια όλων».

Το SVP πολεμήθηκε έντονα σε όλη την προεκλογική εκστρατεία. Δέχθηκε επικρίσεις από τον D. Diene, υπεύθυνο της επιτροπής «ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις» του ΟΗΕ, ότι οι δηλώσεις του ήταν οι πιο εχθρικές που διατυπώθηκαν ποτέ από ένα πολιτικό Κόμμα πρώτου μεγέθους στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του SVP απάντησε αποστωμοτικά: «υπάρχει Ελευθερία Λόγου στην Ελβετία. Προφανώς ο κ. Diene δεν έχει κατανοήσει τον πολιτισμό της Δημοκρατίας. Θα του προτείναμε να τον μελετήσει».

Πότε, επιτέλους, θα ισχύσει η συμμετοχική Δημοκρατία και στην Πατρίδα μας, ώστε τόσο για το μεταναστευτικό, όσο και για μείζονα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα να αποστομώσει ο λαός μας τους λακέδες του νεοταξισμού άμεσα με την ψήφο του!


Δείτε το προεκλογικό video του SVP:
http://www.youtube.com/watch?v=TMWBFpRbojc

Δεν υπάρχουν σχόλια: