Τα ορόσημα στο «Μακεδονικό»

Θ΄ μέρος: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Εφημερίδα "Έρευνα"
17 Ιανουαρίου 2008, σελ. 7


Στις 11 Ιανουαρίου 2002 σε νέα έκθεση της «Ομάδας κρούσης για τα Βαλκάνια» επισημαίνεται η άμεση ανάγκη αναγνώρισης των Σκοπίων σαν «Μακεδονία» από τις ΗΠΑ. Έφερε τις υπογραφές των George Soros, Morton Abramovich, Eddie Josephs και Weslie Clark (του στρατηγού που ισοπέδωσε τα σχολεία και τα νοσοκομεία της Σερβίας).

Το Σεπτέμβριο του 2002 έληξε η Ενδιάμεση Συμφωνία η οποία παρατάθηκε «σιωπηλώς».

Ακολούθως οι ΗΠΑ υπέγραψε δύο διακρατικές συμφωνίες με την ΠΓΔΜ, στις οποίες η χώρα αναφέρεται με το όνομα «Μακεδονία». Η πρώτη τον Ιούνιο του 2003 για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και η δεύτερη στις 11 Οκτωβρίου του 2004 όταν ο Donald Ramsfeld υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τα Σκόπια.

Η Αμερική χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την πιθανή αναβίωση των διακοινοτικών διαφορών (Σλάβων και Αλβανών) και έγινε λόγος για κίνηση που θα ενίσχυε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εν όψει του δημοψηφίσματος της 7 Νοεμβρίου που απαίτησε η εθνικιστική αντιπολίτευση (για την ακύρωση του νόμου που εφάρμοζε στην πράξη τη Συμφωνία της Αχρίδας).. Τελικά το δημοψήφισμα απέτυχε και το αλβανικό στοιχείο δυτικά του Βαρδάρη απολαμβάνει de facto αυτονομία.

Το Νοέμβριο 2004, μία μόνο μέρα μετά την επανεκλογή του προέδρου George Bush (του νεότερου), οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τον Απρίλιο του 2005 ακολούθησε η πρόταση του Mathew Nimitz, ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, για το όνομα «Republika Makedonija - Skopje» για τη διεθνή παρουσία της ΠΓΔΜ. Τα Σκόπια θα διατηρούσαν τη συνταγματική τους ονομασία τόσο για εσωτερική χρήση όσο και για τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις που έχουν συνάψει με όσες χώρες τα είχαν αναγνωρίσει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους ο κ. Nimitz κατέθεσε νέα πρόταση, περισσότερο φιλοσκοπιανή. Ηταν η διπλή ονομασία «Republica Makedonija / Republica Makedonija-Skopjie». Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το δεύτερο όνομα στη διμερή της επικοινωνία με τα Σκόπια, ενώ η ΠΓΔΜ θα αναφερόταν στους διεθνείς οργανισμούς με το πρώτο (στη λατινική γραφή) ως το 2008 και ακολούθως με το συνταγματικό της όνομα «Republic of Macedonia» (στα αγγλικά και μεταφρασμένο). Η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: