Τα ορόσημα στο «Μακεδονικό»

Z΄ μέρος: H Ενδιάμεση Συμφωνία
Εφημερίδα "Έρευνα"
3 Ιανουαρίου 2008, σελ. 7


Μετά τις αμερικανικές πιέσεις αίρεται το εμπάργκο. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1995 υπογράφεται στην Νέα Υόρκη η «Ενδιάμεση Συμφωνία» από τους υπ. Εξωτερικών των δύο χωρών, Παπούλια και Τσερβενκόφσκι. Η συμφωνία υπήρξε αποτέλεσμα έντονου διπλωματικού παρασκηνίου, όπου πρωταγωνίστησε ο Αμερικανός μεσολαβητής στη Βοσνία Richard Holbrooke.

Η Συμφωνία προέβλεπε:
-Τον σεβασμό των υπαρχόντων συνόρων.
-Την υποχρέωση της Ελλάδας να αναγνωρίσει τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία FYROM.
-Άμεση αλλαγή του συμβόλου (το αστέρι της Βεργίνας) που υπάρχει στη σημαία της ΠΓΔΜ.
-Η ΠΓΔΜ οφείλει να διακηρύξει ότι η ερμηνεία των επίμαχων άρθρων στο Σύνταγμά της δεν ερμηνεύονται ως διεκδίκηση ελληνικού εδάφους αλλά ούτε και ως ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.
-Την περαιτέρω αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδος της ΠΓΔΜ ως ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας και δημιουργία γραφείων συνδέσεως στις αντίστοιχες πρωτεύουσες των δύο χωρών.
-Την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών.
-Το επίμαχο θέμα της ονομασίας προβλεπόταν να λυθεί μετά από διαπραγματεύσεις με καταληκτική ημερομηνία το 2002, έτος λήξεως της Συμφωνίας.

Στις 12 Οκτωβρίου, το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποφασίζει, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, την ένταξη των Σκοπίων με την ονομασία FYROM.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να προσέξουμε την οπτική του Αμερικανού μεσολαβητή, όπως αποτυπώθηκε στο βιβλίο του "To End a War" (φωτο). Ο κ. Χόλμπρουκ καταλήγει ότι ο Παπανδρέου και ο Γκλιγκόροφ ήταν μεν ισχυροί ηγέτες αλλά υπέκυψαν τελικά στις αμερικανικές πιέσεις. Όπως υπογραμμίζει, το επεισόδιο αυτό απέδειξε ότι οι ΗΠΑ, όταν ασκούν πιέσεις στην κατάλληλη στιγμή και με αποφασιστικότητα, πετυχαίνουν τους στόχους τους. Παρατηρεί ακόμα πως αν είχε καθυστερήσει την αποστολή του για λίγες εβδομάδες, ίσως να μην την είχε ολοκληρώσει, καθώς ο μεν Παπανδρέου μπήκε στο Ωνάσειο και παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία στις αρχές του 1996, ο δε Γκλιγκόροφ παρά λίγο να πέσει θύμα σοβαρής δολοφονικής απόπειρας.

Η «Ενδιάμεση Συμφωνία» τηρήθηκε κατά κεραία από την Ελλάδα. Οι Σκοπιανοί, ωστόσο, μέσα από τα σχολικά τους βιβλία, τις ιστοσελίδες των κρατικών Οργανισμών ή των κρατικοδίαιτων οργανώσεων συνεχίζουν να προπαγανδίζουν ως σήμερα την «Μεγάλη Μακεδονία». Ακόμα και τον –τυπικά- αποσυρθέντα ήλιο της Βεργίνας τον χρησιμοποιεί στο διαδίκτυο το υπουργείο Πληροφοριών των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: