Εικονικές και πραγματικές μειονότητες

Εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα"
4 Μαΐου 2008, σελ. 9


Οι ιθύνοντες του υπουργείου εξωτερικών των Σκοπίων θέτουν επιτακτικά με τη συνδρομή των ΗΠΑ το αίτημα για αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Μάλιστα, στον ελληνικό Βορρά δραστηριοποιείται ανενόχλητο το «Ουράνιο Τόξο», που αυτοπροσδιορίζεται σαν «πολιτικό κόμμα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» (βλ. www.florina.org).

Στις Ευρωεκλογές του 1994 το "Ουράνιο Τόξο" απέσπασε συνολικά 7.263 ψήφους. Στους νομούς Φλώρινας και Πέλλας (όπου υποτίθεται ότι κατοικεί η «μακεδονική μειονότητα») συγκέντρωσε ασθμαίνοντας 3500 ψήφους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα πήρε ψήφους από γυναικεία κυρίως εκλογικά τμήματα. Μάλιστα, θυμάμαι ότι το ψήφισαν κάποιες θείες μου, με κριτήριο το ονομά του, ως ψήφο διαμαρτυρίας ενάντια στο δικομματισμό. Όταν τους εξήγησα τι ψήφισαν, έπεσαν από τα σύννεφα. Στις Ευρωεκλογές του 1999 μειώθηκαν οι ψήφοι του σε 4.951, ενώ το 2004 απέσπασε συνολικά 6.176 ψήφους

Παρά την προφανή διάψευση –όπως προκύπτει από το εκλογικό αποτέλεσμα- περί «μακεδονικής μειονότητας», η συνεργαζόμενη με τους "Πρασίνους" Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (ΕΕΣ) δέχθηκε ομοφώνως το "Ουράνιο Τόξο" ως πλήρες μέλος στην Γενική τους Συνέλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η ΕΕΣ περιλαμβάνει 23 ευρωπαϊκά αποσχιστικά κόμματα, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις του "Ουράνιου Τόξου".

Το ερώτημα που ακολουθεί είναι αμείλικτο: Γιατί δεν γίνεται αντίστοιχη κίνηση στα Σκόπια από μέρους της Ελλάδας; Γιατί οι Έλληνες ιθύνοντες δεν μεριμνούν για να συγκροτήσουν και να υποστηρίξουν ένα κόμμα που θα εκφράζει την υπαρκτή Ελληνική μειονότητα εκεί;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για 200.000 Έλληνες που ζουν μόνιμα στη Βαρδαρία, ιδιαίτερα στο Μοναστήρι και το Κρούσοβο. Πού είναι η προστασία και η στήριξη της Μητέρας Πατρίδας στους συλλόγους των Σαρακατσαναίων, των Ελληνοβλάχων και των υπολοίπων αλύτρωτων αδελφών μας εκεί; Από εκεί θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη η συγκρότηση μιας ισχυρής πολιτικής ομάδας.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος –εφόσον το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών συνεχίσει περί άλλα να τυρβάζει- θα μπορούσαν να αναλάβουν τόσο οι παμμακεδονικές ενώσεις ανά τον κόσμο, όσο και οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Βαρδαρία.

Οι Σκοπιανοί φιλοδοξούν να εισέλθουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εφευρίσκουν μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ αρνούνται πεισματικά την υπαρκτή Ελληνική μειονότητα στην χώρα τους. Οι Έλληνες κάτοικοι της Βαρδαρίας καταπιέζονται εδώ και 50 χρόνια σε βαθμό που δεν μπορούν να δηλώσουν την ελληνική τους καταγωγή και συνείδηση.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, υπάρχουν ευτυχώς και βουλευτές που ενδιαφέρονται. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ στη Β΄ Αθηνών Κωστής Αϊβαλιώτης ζήτησε να μάθει από τον Κοινοτικό Επίτροπο για την πολυγλωσσία, κ. Λ. Ορμπάν «ποιες κοινοτικές πρωτοβουλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προαγωγή της διδασκαλίας των ελληνικών στη Βόρειο Ήπειρο και τα Σκόπια, όπου ζουν χιλιάδες Έλληνες».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απολαύστε τους:



http://www.youtube.com/watch?v=sZxg2o7YB3g